Categorieën hoortoestellen

Wanneer je opzoek bent naar een passend gehoorapparaat zul je vast en zeker gehoord hebben van de categorieën van hoortoestellen. De categorieën zijn sinds de invoering van het vergoedingsstelsel van kracht. De categorieën helpen, in samenwerking met de gehoortest, de mate van jouw gehoorverlies te bepalen. En aan de hand van de vastgestelde categorieën wordt bepaald wat voor soort gehoorapparaat jij nodig hebt. In dit artikel vertellen wij jou meer over deze categorieën van de hoortoestellen.

De Amsterdamse vragenlijst (AVL)

Om te kunnen bepalen tot welke categorie jouw gehoorprobleem behoort is de Amsterdamse Vragenlijst opgesteld. Door het invullen van een tiental gerichte vragen kan de audicien bepalen hoe zwaar het gehoorprobleem is. De Amsterdamse Vragenlijst kan gemakkelijk online gevonden worden. Dus bij een komend bezoek aan de audicien is het raadzaam om de vragenlijst eens vooraf door te nemen. Op die manier weet jij wat jou te wachten staat.

De gehoortest

Om een compleet inzicht te hebben in de complexiteit van jouw gehoorprobleem, wordt er ook een gehoortest uitgevoerd. Een gehoortest is een klein onderzoek naar wat jouw oren kunnen waarnemen. De gehoortesten zijn niet allen gelijk, het verschilt per audicien(keten). Na de gehoortest worden de resultaten doorgelopen en in combinatie met de Amsterdamse Vragenlijst kan de categorie bepaald worden.

De categorieën

Als de gegevens compleet zijn en de resultaten van de Amsterdamse Vragenlijst en de gehoortest inzichtelijk zijn, wordt de categorie vastgesteld. De categorie bepaalt of jij een eenvoudige of een complexe 'zorgvraag' hebt. Er zijn in totaal 5 categorieën, te noemen: categorie 1 (eenvoudig) tot en met categorie 5 (zeer complex).

De gehoorapparaten die binnen de vergoedingsmogelijkheden vallen zijn ook vastgesteld in de bovengenoemde categorieën. Als slechthorenden heb jij keuze uit jouw vastgestelde categorie. Het gaat als volgt in zijn werking: behoor jij tot categorie 3, dan kun je een gehoorapparaat uit categorie 3 kiezen. Binnen de vastgestelde categorieën zijn vaak meerdere merken en modellen verkrijgbaar. Je komt voor de vergoeding in aanmerking als jij een gehoorapparaat kiest dat binnen jouw vastgestelde categorie valt. De zorgverzekeraar vergoedt dan 75% van de aanschafwaarde, de overige 25% dien je zelf te betalen. Let wel op: De aanschaf van een gehoorapparaat valt onder het eigen risico. Dit betekent dat eerst het eigen risico zelf betaald dient te worden.

Een gehoorapparaat uit een andere categorie

Wil je echter een gehoorapparaat uit een andere categorie, dan vervallen de vergoedingsmogelijkheden. Dit geldt ook als je voor een gehoorapparaat kiest dat buiten de categorieën valt. Er zijn namelijk talloze modellen verkrijgbaar die niet binnen de categorieën vastgesteld zijn. Niet alle gehoorapparaten vallen namelijk onder het vergoedingsstelsel. De zorgverzekeraars vergoeden niet alle modellen, waardoor er een complete markt ontstaan is van gehoorapparaten die niet vergoed worden. Deze markt noemen wij de 'private markt', oftewel de vrije markt gehoorapparaten. Deze gehoorapparaten zijn doorgaans nieuwere en geavanceerdere gehoorapparaten, en maken voor 10% van de slechthorenden; 'een wereld van verschil'.

Kritiek

Het protocol waarin de Amsterdamse vragenlijst en de categorieën vastgesteld zijn heeft al voor de nodige kritiek gezorgd. De beroepsvereniging van audiciens (Audined) denkt dat de kwaliteit van de hoorzorg té veel door het protocol beïnvloed wordt. Audined stelt dat de Amsterdamse Vragenlijst, met haar gesloten vragen, de individuele zorgvraag niet duidelijk in kaart brengt. Daarbij hebben de audiciens volgens Audined ook té weinig training gehad om volgens het nieuwe protocol te werken.

Ondervind jij problemen met het protocol; de Amsterdamse Vragenlijst of de categorieën? Neem dan met ons contact op. Wij luisteren graag en helpen jou graag verder.

"Ik merkte dat ik bij verjaardagen veel beter kon horen en zelfs mee kon praten."

Johan (72)

"Vroeger was ik 's avonds helemaal uitgeput doordat ik naast mijn gehoorapparaat mezelf nog steeds veel moest inspanning. Nu gelukking niet meer."

Petra (75)

"Laatste stukje van mijn leven wil ik erbij horen, en niet langs de zijlijn staan."

Jan (86)

"Ik hoorde goed, maar verstond slecht."

Carolien (67)

"Iedereen kan een gehoorapparaat verkopen, maar het is juist de professionele begeleiding die vaak ontbreekt."

Bart (54)

"Het is vreemd dat verzekeraars gaan uitmaken welk toestel het beste is voor mij. Kunnen zij dan horen wat ik hoor?"

Karel (77)

Wij zijn er voor jou!
Wij helpen jou met het vinden van het perfecte gehoorapparaat. Vraag gratis naar het adviesplan en maak via Gehoorinfo de passende keuze voor een beter gehoor.

Adviesplan

Samen in 3 stappen naar een beter gehoor

Bereid je bezoek aan de audicien voor

1 Controleer

Ga op zoek naar een audicien die jou de begeleiding kan bieden die jij verdient.

2 Vergelijk

Test en vergelijk je gehoorapparaat met andere gehoorapparaten.

3 Ervaar

Door testen en vergelijken heb jij een gehoorapparaat gekozen dat bij jou past. Geniet van het leven, geniet van het beter gehoor!

Lees meer en laat ons je helpen

Wat zeggen gebruikers over ons

Petra (72)

Eindelijk een gehoorapparaat gevonden wat bij me past. Bedankt gehoorinfo.nl voor jullie hulp en persoonlijke aandacht.

Johan (62)

Na 2 gehoorapparaten die in de kast waren beland nu een gehoorapparaat gevonden wat bij mij past mede door de hulp van gehoorinfo.nl.

Waarom Gehoorinfo?

Onafhankelijk van commerciële belangen Dé kritisch en deskundige partner in de gehoorbranche Ervaar gratis de persoonlijke begeleiding die jij verdient Samen naar een beter gehoor

Gehoorapparaat aftrekbaar, ja of nee?

Lees artikel

Wanneer een gehoorapparaat nodig?

Lees artikel

Gratis gehoorapparaat

Lees artikel

Hoe Gehoorinfo jou verder helpt

Wij hebben door onze deskundigheid en persoonlijke begeleiding meerdere naar een beter gehoor kunnen helpen. Een goed gehoor is essentieel voor de vitaliteit van het leven, om lekker te kunnen genieten van het leven. Gehoorinfo verteld het hele verhaal, zo kun jij op de website alles kunnen lezen over de gehoorbranche, gehoorapparaten, de vergoedingen én nog veel meer. Gehoorinfo heeft contact met erkende en StaR geregistreerde audiciens. Jij kunt er dus van verzekerd zijn dat jij via Gehoorinfo terecht komt bij erkende audiciens. In combinatie met alle informatie op de website, het adviesplan en de persoonlijke begeleiding – zullen wij samen hét perfecte gehoorapparaat voor jouw gehoorprobleem vinden.

Wij helpen jou naar een beter gehoor

Het adviesplan van Gehoorinfo sluit precies aan op hetgeen wat de onafhankelijke partijen: Consumentenbond en Radar uiten.

Vergelijk, probeer en ervaar

Een ander gehoorapparaat proberen hoort bij de service en eindigt bij een duurzame keuze.
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

Als jouw onafhankelijke maar kritische partner werken wij alleen samen met geregistreerde audiciens

Wij komen op voor de mensen met een gehoorprobleem en zorgen er samen met de audicien voor dat zij de persoonlijke begeleiding krijgen die zij verdienen.
phonak widex starkey oticon coselgi siemens

Keurmerken

keurmerken

Gehoorinfo beschikt niet over deze keurmerken. De getoonde audiciens op gehoorinfo.nl beschikken echter wel over deze keurmerken. Zie meer

© Gehoorinfo.nl 2025 | Sitemap |