Gehoorapparaat binnen of buiten de vergoeding?

De aanschaf van een gehoorapparaat is zeer belangrijk. Maar toch eindigen veel gehoorapparaten door ontevredenheid in de kast. De tijd en het geld dat in de zoektocht gestoken wordt, is dan voor niets geweest. Echt optimaal horen doen veel mensen met een gehoorapparaat niet meer. Toch zijn er mensen met zwaar gehoorverlies die weer optimaal horen. Hoe zij dit doen? Dat zullen wij in dit artikel uitleggen.

Sinds 2013 is er een nieuw vergoedingsstelsel door de minister van Volksgezondheid aangesteld. Dit vergoedingsstelsel dient ervoor te zorgen dat er bespaard wordt op de zorg. Er wordt in zekere zin bespaard, het bespaarde geld moet echter uit de zakken van de slechthorenden komen. Dit is iets waar Gehoorinfo jammer genoeg niets aan kan veranderen. Wat wij wél kunnen doen is jou het hele verhaal vertellen, zodat jij daardoor het passend hoortoestel kunt kiezen. Wij leggen het jou uit hoe het precies zit met de vergoedingen voor gehoorapparaten.

Vergoeding voor hoortoestellen

Bij gecontracteerde audiciens is het mogelijk om het type gehoorapparaat te krijgen dat binnen de vergoeding valt. Sinds het nieuwe vergoedingsstelsel is het mogelijk om gebruik te maken van de hoortoestellen vergoedingen. Vanuit de basisverzekering krijg je 75% van het gehoorapparaat vergoed. De overige 25% en het eigen risico dien je zelf te betalen. Bij een aanvullende verzekering is het mogelijk om een complete vergoeding voor hoortoestellen te krijgen.

De complexiteit van jouw gehoorprobleem wordt, aan de hand van een gehoortest en vragenlijst, ingedeeld in één van de vijf categorieën. Categorie 1 bestaat uit eenvoudige gehoorproblemen en categorie 5 bestaat uit complexe gehoorproblemen.

Indien jij gebruik wil maken van de hoortoestel vergoedingen, dan zul je een hoortoestel uit jouw eigen categorie moeten kiezen. Wil je echter een iets duurder en geavanceerder gehoorapparaat, omdat je met het hoortoestel uit jouw categorie niet goed genoeg spraak kan verstaan? Dan zul je deze zelf moeten betalen. De zorgverzekeraars bieden, in meeste gevallen, alleen hoortoestellen vergoedingen voor de gehoorapparaten uit de vastgestelde categorie. Daarbij is het bij niet-gecontracteerde audiciens vaak niet mogelijk om een hoortoestel vergoeding te krijgen.

De hoortoestellen uit de categorieën zijn de gehoorapparaten die de zorgverzekeraars goed genoeg achten. Dit houdt in dat de zorgverzekeraars bepalen welke hoortoestel adequaat genoeg is voor jou. In veel gevallen kun je, mits je gehoorprobleem niet groot is, goed geholpen worden met een gehoorapparaat binnen de vergoeding.

Elk gehoor en gehoorprobleem is anders. Om die reden zijn er talloze merken en hoortoestellen op de markt. Dat is maar goed ook; want bij élk (gehoor)probleem past een ander gehoorapparaat. Lang niet iedereen kan geholpen worden met een hoorapparaat dat binnen de vergoeding valt. Bij een complexer gehoorprobleem is de kans groot dat jij, om weer optimaal te kunnen horen, een gehoortoestel nodig hebt dat buiten de vergoeding valt.

Vrije markt gehoorapparaat

Dit zijn de gehoorapparaten die buiten de vergoeding vallen. Vrijwel alle audiciens bieden de mogelijkheid om een 'vrije markt gehoorapparaat' te kunnen kopen. De gehoorapparaten die buiten de vergoeding vallen zijn doorgaans geavanceerdere, en dus duurdere gehoorapparaten. De audiciens kunnen met deze gehoorapparaten vaak kortingsmogelijkheden bieden. Daarbij is een hoortoestel dat je deels of helemaal zelf moet betalen in meeste gevallen belastingaftrekbaar.

De discussie woedt of deze gehoorapparaten een luxeproduct zijn. Wij van Gehoorinfo, kunnen je verzekeren dat het zeker geen luxeproduct is. De gehoorapparaten die buiten de vergoeding vallen hebben voor veel mensen - met een complex gehoorprobleem – een wereld van verschil kunnen maken. Hieronder lees je een persoonlijke reactie van iemand die met een gehoortoestel buiten de vergoeding geholpen is:

''Ik ben al ruim 20 jaar slechthorend en heb meerdere gehoorapparaten gehad. Enkele zijn voldoende geweest en enkele zijn zelfs in de kast belandt... Pas toen ik een gehoorapparaat probeerde dat buiten de vergoeding viel, merkte ik weer wat goed horen echt inhoudt. Lekker kletsen met vriendinnen en mijn kleinkinderen, genieten van geluiden uit de natuur en weer mee kunnen doen op verjaardagen is een luxe waar ik jaren niet van heb kunnen genieten. Een duur apparaat dat elke cent waard geweest is.'' – Petra, 67

Petra is iemand die, mede door ons, hét juiste hoortoestel heeft kunnen kopen. Voorheen heeft ze altijd gehoorapparaten gebruikt die binnen de vergoeding vielen. 'Voldoende' geeft ze aan... maar echt tevreden is ze nooit geweest. Door onze kennis én adviesplan heeft ze een hoortoestel uitgeprobeerd dat buiten de vergoeding viel. Een 'nieuwe' wereld ging voor haar open – geeft ze aan. Ze heeft het apparaat zelf moeten betalen, iets waar ze totaal niet mee eens is. Maar snel gevolgd achter dat antwoord zegt ze: 'Maar het is elke cent waard'.

Het verschil

Het grootste verschil is natuurlijk de prijs. Een hoorapparaat dat ruim €1000 of meer kost uit eigen zak betalen, is een zeer grote investering. Het dient echter duidelijk te zijn dat de investering het waard is. Het prijsverschil komt door de geavanceerde technologie in de gehoorapparaten. Er zijn miljoenen in onderzoeken geïnvesteerd om de gehoorapparaten nóg beter te kunnen maken. Door de verbeterde technologie kunnen zelfs de complexe gehoorproblemen verholpen worden.

De geavanceerdere gehoorapparaten zijn zelflerend. De gehoorapparaten leren om bepaalde geluiden te versterken of juist te onderdrukken alsook kan het hoortoestel goed onderscheid maken tussen achtergrondgeluiden. De gehoorapparaten hebben een groter rekenvermogen, dan de 'normale gehoorapparaten'. Hierdoor kan het hoorapparaat de omgeving nauwkeuriger in kaart brengen. Het verschilt natuurlijk per gehoorapparaat hoe geavanceerd de technologie, en daarmee de rekenkracht is. Met de gehoorapparaten buiten de vergoedingsmogelijkheden, is het mogelijk om spraak beter te verstaan. Uit een onafhankelijk onderzoek is gebleken dat de luistermoeheid met de geavanceerdere gehoorapparaten aanzienlijk verminderd wordt.

Er is meer

'Er is meer' is een uitspraak die wij dicht bij het hart houden. Weet dat er gehoorapparaten zijn die voor jou hetzelfde kunnen betekenen als wat het voor Petra betekend heeft. Om die reden is de test- en vergelijkfase de belangrijkste stap binnen het '3-stappenplan' van Gehoorinfo. 

De audicien, noch de zorgverzekeraar, kan voor jou uitmaken wat het beste bij jou past; zij horen immers niet wat jij hoort. Probeer zowel de gehoorapparaten die binnen als buiten de vergoeding vallen én vergelijk en ervaar zelf.

Tip van gehoorinfo: Iedereen kan een gehoorapparaat dat buiten de vergoeding valt aftrekken van de belastingopgave - onderzoek vooraf hoeveel dit voor jou kan zijn.

Neem contact op

Wil jij weten of een hoortoestel buiten de vergoeding, oftewel een vrije markt hoortoestel ook bij jou past? Neem contact op met onze deskundigen, leg jouw situatie uit, onze deskundigen zullen jouw situatie aandachtig lezen en persoonlijk advies geven. Wij helpen jou graag met de aanschaf van een gehoorapparaat. Klik hier om contact met ons op te nemen. 

Ben jij slechthorend?

Ik wil dé passende oplossing voor mijn slechthorendheid vinden!

Waarom wachten als de juiste gehooroplossing makkelijk gevonden kan worden en zó bepalend is voor de vitaliteit van het leven?

Wat kan Gehoorinfo voor jou betekenen:

Gratis onafhankelijk adviesplan Onderscheidend dagboek + wenslijst Wij helpen jou naar hét perfecte gehoorapparaat Werkt alleen met geregistreerde audiciens Altijd volledig gratis, vrijblijvend en onafhankelijk!

Hoe werkt het?

  • Vul je gegevens in
  • Omschrijf jouw situatie
  • Ontvang het adviesplan
  • Kies jouw audicien
  • Geniet van jouw 'nieuw gehoor'
Met Gehoorinfo naar een beter gehoor!
Let op: Bij het verzenden van bovenstaand formulier ga je akkoord met ons privacy statement.

"Ik merkte dat ik bij verjaardagen veel beter kon horen en zelfs mee kon praten."

Johan (72)

"Vroeger was ik 's avonds helemaal uitgeput doordat ik naast mijn gehoorapparaat mezelf nog steeds veel moest inspanning. Nu gelukking niet meer."

Petra (75)

"Laatste stukje van mijn leven wil ik erbij horen, en niet langs de zijlijn staan."

Jan (86)

"Ik hoorde goed, maar verstond slecht."

Carolien (67)

"Iedereen kan een gehoorapparaat verkopen, maar het is juist de professionele begeleiding die vaak ontbreekt."

Bart (54)

"Het is vreemd dat verzekeraars gaan uitmaken welk toestel het beste is voor mij. Kunnen zij dan horen wat ik hoor?"

Karel (77)

Wij zijn er voor jou!
Wij helpen jou met het vinden van het perfecte gehoorapparaat. Vraag gratis naar het adviesplan en maak via Gehoorinfo de passende keuze voor een beter gehoor.

Adviesplan

Samen in 3 stappen naar een beter gehoor

Bereid je bezoek aan de audicien voor

1 Controleer

Ga op zoek naar een audicien die jou de begeleiding kan bieden die jij verdient.

2 Vergelijk

Test en vergelijk je gehoorapparaat met andere gehoorapparaten.

3 Ervaar

Door testen en vergelijken heb jij een gehoorapparaat gekozen dat bij jou past. Geniet van het leven, geniet van het beter gehoor!

Lees meer en laat ons je helpen

Wat zeggen gebruikers over ons

Petra (72)

Eindelijk een gehoorapparaat gevonden wat bij me past. Bedankt gehoorinfo.nl voor jullie hulp en persoonlijke aandacht.

Johan (62)

Na 2 gehoorapparaten die in de kast waren beland nu een gehoorapparaat gevonden wat bij mij past mede door de hulp van gehoorinfo.nl.

Waarom Gehoorinfo?

Onafhankelijk van commerciële belangen Dé kritisch en deskundige partner in de gehoorbranche Ervaar gratis de persoonlijke begeleiding die jij verdient Samen naar een beter gehoor

Gehoorapparaat aftrekbaar, ja of nee?

Lees artikel

Wanneer een gehoorapparaat nodig?

Lees artikel

Gratis gehoorapparaat

Lees artikel

Hoe Gehoorinfo jou verder helpt

Wij hebben door onze deskundigheid en persoonlijke begeleiding meerdere naar een beter gehoor kunnen helpen. Een goed gehoor is essentieel voor de vitaliteit van het leven, om lekker te kunnen genieten van het leven. Gehoorinfo verteld het hele verhaal, zo kun jij op de website alles kunnen lezen over de gehoorbranche, gehoorapparaten, de vergoedingen én nog veel meer. Gehoorinfo heeft contact met erkende en StaR geregistreerde audiciens. Jij kunt er dus van verzekerd zijn dat jij via Gehoorinfo terecht komt bij erkende audiciens. In combinatie met alle informatie op de website, het adviesplan en de persoonlijke begeleiding – zullen wij samen hét perfecte gehoorapparaat voor jouw gehoorprobleem vinden.

Wij helpen jou naar een beter gehoor

Het adviesplan van Gehoorinfo sluit precies aan op hetgeen wat de onafhankelijke partijen: Consumentenbond en Radar uiten.

Vergelijk, probeer en ervaar

Een ander gehoorapparaat proberen hoort bij de service en eindigt bij een duurzame keuze.
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

Als jouw onafhankelijke maar kritische partner werken wij alleen samen met geregistreerde audiciens

Wij komen op voor de mensen met een gehoorprobleem en zorgen er samen met de audicien voor dat zij de persoonlijke begeleiding krijgen die zij verdienen.
phonak widex starkey oticon coselgi siemens

Keurmerken

keurmerken

Gehoorinfo beschikt niet over deze keurmerken. De getoonde audiciens op gehoorinfo.nl beschikken echter wel over deze keurmerken. Zie meer

© Gehoorinfo.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Privacy |