Gehoorverlies

1 op de 10 Nederlanders heeft last van gehoorverlies. Wat is gehoorverlies precies? Elk deel van het oor speelt een bepaalde rol in het herkennen, versturen en ontvangen van geluiden naar de hersenen. Wanneer er schade geconstateerd wordt in één van deze delen, en het herkennen, versturen en ontvangen niet meer optimaal gebeurd, is er sprake van gehoorverlies.

Oorzaken gehoorverlies

Gehoorverlies kan door diverse oorzaken ontstaan. De slijtage van het gehoor is de grootste boosdoener. Net als bij de ogen, wordt het gehoor naarmate je ouder wordt slechter. Naast de slijtage is de grootste boosdoener overmatig lawaai. Bovendien zijn er ook diverse hooraandoeningen die gehoorverlies kunnen veroorzaken. Enkele voorbeelden zijn tinnitus, hyperacusis en de ziekte van Ménière. Wil je meer over deze aandoeningen weten? Lees dan de artikelen op Gehoorinfo.

Gradaties

De mate van gehoorverlies wordt doorgaans uitgedrukt in dB GV (decibel, gehoorverlies). De volgende gradaties geven de mate van het gehoorverlies aan:

  • Mild gehoorverlies 0 – 30 dB verlies
    Bij een mild gehoorverlies worden zachte geluiden niet gehoord, spraak wordt moeilijk verstaanbaar in een luide omgeving.

  • matig gehoorverlies 31 – 60 dB verlies
    Zachte en matig luide geluiden worden niet gehoord, spraak wordt moeilijk verstaanbaar als er achtergrond geluid aanwezig is.

  • ernstig gehoorverlies 61 – 90 dB verlies
    Bij ernstig gehoorverlies moet gesprekken luid gevoerd worden, groepsgesprekken zijn amper mogelijk.

  • zeer ernstig gehoorverlies > 90 dB verlies
    Men spreekt van zeer ernstig gehoorverlies als enkel zeer luide geluiden hoorbaar zijn. Zonder hoortoestel is het bijna onmogelijk om verbaal te communiceren.

Soorten gehoorverlies

De soorten gehoorverlies kunnen voornamelijk opgedeeld worden in drie typen slechthorendheid: perceptieslechthorendheid, geleidingsslechthorendheid en gemend gehoorverlies.

 

 


Perceptieslechthorendheid
Bij perceptieslechthorendheid is er sprake van gehoorverlies betreft de waarneming of perceptie van geluid. Het probleem zit zich in het binnenoor, de gehoorzenuw of de auditieve hersendelen. Perceptieslechthorendheid is meestal onherstelbaar.

Geleidingsslechthorendheid
Wanneer het geluid niet meer goed doorgegeven (geleid) wordt, is er sprake van geleidingsslechthorendheid. Het probleem zit zich in het midden- of uitwendige oor. De geluiden kunnen het binnenoor niet meer bereiken, waardoor het gehoorverlies optreedt.

Gemend gehoorverlies
Bij gemend gehoorverlies is er sprake van zowel perceptieslechthorendheid als geleidingsslechthorendheid.

Hoe is het om gehoorverlies te hebben?

Voorbeeld: je bent op een gezellige verjaardag, samen met vrienden en familie. Op de achtergrond hoor je spelende kinderen, muziek, lachende en pratende mensen. Je bent in gesprek met een vriend en probeert het gesprek tussen jullie te volgen.. door alle geluiden is het moeilijk om alles te kunnen verstaan, je doet veel moeite om het gesprek te kunnen horen. Het luisteren wordt steeds zwaarder en zwaarder, tot je uiteindelijk besluit om niet meer aandachtig te luisteren. Je doet net alsof je alles hoort, en je begint je buitengesloten te voelen.

Na het feestje kom je zeer vermoeid thuis, mogelijk zelfs met hoofdpijn. Voorlopig even niet meer naar verjaardag, ondanks dat jij deze altijd zo leuk gevonden hebt.

Door gehoorverlies laat je vaak dingen, die je vroeger zo leuk vond. Dit is vreemd, want een passende oplossing voor het gehoorverlies kan zo gevonden worden. ''Goed horen is één van de belangrijkste levensbehoeften die we hebben. Voor jou, maar ook voor de mensen om je heen.''

Hoe gehoorverlies oplossen?

De oplossing voor gehoorverlies is zo gevonden: voor iedere soort gehoorverlies zijn diverse passende oplossingen vindbaar. Er zijn ruim honderden verschillende gehoorapparaten beschikbaar. |Het vinden van hét perfecte gehoorapparaat is echter de 'crux'. Gehoorinfo helpt jou met de zoektocht naar hét perfecte gehoorapparaat. Lees de bovenstaande artikelen en eindig met het adviesplan van Gehoorinfo. Het adviesplan zal jou naar een beter gehoor helpen.

"Ik merkte dat ik bij verjaardagen veel beter kon horen en zelfs mee kon praten."

Johan (72)

"Vroeger was ik 's avonds helemaal uitgeput doordat ik naast mijn gehoorapparaat mezelf nog steeds veel moest inspanning. Nu gelukking niet meer."

Petra (75)

"Laatste stukje van mijn leven wil ik erbij horen, en niet langs de zijlijn staan."

Jan (86)

"Ik hoorde goed, maar verstond slecht."

Carolien (67)

"Iedereen kan een gehoorapparaat verkopen, maar het is juist de professionele begeleiding die vaak ontbreekt."

Bart (54)

"Het is vreemd dat verzekeraars gaan uitmaken welk toestel het beste is voor mij. Kunnen zij dan horen wat ik hoor?"

Karel (77)

Wij zijn er voor jou!
Wij helpen jou met het vinden van het perfecte gehoorapparaat. Vraag gratis naar het adviesplan en maak via Gehoorinfo de passende keuze voor een beter gehoor.

Adviesplan

Samen in 3 stappen naar een beter gehoor

Bereid je bezoek aan de audicien voor

1 Controleer

Ga op zoek naar een audicien die jou de begeleiding kan bieden die jij verdient.

2 Vergelijk

Test en vergelijk je gehoorapparaat met andere gehoorapparaten.

3 Ervaar

Door testen en vergelijken heb jij een gehoorapparaat gekozen dat bij jou past. Geniet van het leven, geniet van het beter gehoor!

Lees meer en laat ons je helpen

Wat zeggen gebruikers over ons

Petra (72)

Eindelijk een gehoorapparaat gevonden wat bij me past. Bedankt gehoorinfo.nl voor jullie hulp en persoonlijke aandacht.

Johan (62)

Na 2 gehoorapparaten die in de kast waren beland nu een gehoorapparaat gevonden wat bij mij past mede door de hulp van gehoorinfo.nl.

Waarom Gehoorinfo?

Onafhankelijk van commerciële belangen Dé kritisch en deskundige partner in de gehoorbranche Ervaar gratis de persoonlijke begeleiding die jij verdient Samen naar een beter gehoor

Gratis gehoorapparaat

Lees artikel

Wanneer een gehoorapparaat nodig?

Lees artikel

Gehoorapparaat aftrekbaar, ja of nee?

Lees artikel

Hoe Gehoorinfo jou verder helpt

Wij hebben door onze deskundigheid en persoonlijke begeleiding meerdere naar een beter gehoor kunnen helpen. Een goed gehoor is essentieel voor de vitaliteit van het leven, om lekker te kunnen genieten van het leven. Gehoorinfo verteld het hele verhaal, zo kun jij op de website alles kunnen lezen over de gehoorbranche, gehoorapparaten, de vergoedingen én nog veel meer. Gehoorinfo heeft contact met erkende en StaR geregistreerde audiciens. Jij kunt er dus van verzekerd zijn dat jij via Gehoorinfo terecht komt bij erkende audiciens. In combinatie met alle informatie op de website, het adviesplan en de persoonlijke begeleiding – zullen wij samen hét perfecte gehoorapparaat voor jouw gehoorprobleem vinden.

Wij helpen jou naar een beter gehoor

Het adviesplan van Gehoorinfo sluit precies aan op hetgeen wat de onafhankelijke partijen: Consumentenbond en Radar uiten.

Vergelijk, probeer en ervaar

Een ander gehoorapparaat proberen hoort bij de service en eindigt bij een duurzame keuze.
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

Als jouw onafhankelijke maar kritische partner werken wij alleen samen met geregistreerde audiciens

Wij komen op voor de mensen met een gehoorprobleem en zorgen er samen met de audicien voor dat zij de persoonlijke begeleiding krijgen die zij verdienen.
phonak widex starkey oticon coselgi siemens

Keurmerken

keurmerken

Gehoorinfo beschikt niet over deze keurmerken. De getoonde audiciens op gehoorinfo.nl beschikken echter wel over deze keurmerken. Zie meer

© Gehoorinfo.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Privacy |