Hoe zit het nu met de vergoeding?

Ben je op zoek naar een gehoorapparaat of heb je al een apparaat, maar weet je niet precies hoe het met de vergoeding van een gehoorapparaat zit? Het is moeilijk om precies te kunnen weten hoe het met de vergoedingen hoortoestellen zit. De oorzaak hiervan is dat er in de afgelopen jaren veel veranderingen zijn doorgevoerd op het gebied van het vergoedingsstelsel. 

Wij beseffen dit, daarom zullen wij op dit onafhankelijk informatiekanaal al je vragen beantwoorden, zodat jij een weloverwogen én duurzame keuze kan maken.

Vergoeding hoortoestellen

Sinds april 2013 is er een nieuwe vergoedingsstelsel van kracht. Als slechthorende krijg je met een basisverzekering 75% van de prijs van het hoortoestel vergoed. De overige 25% zul je, indien je over geen aanvullend pakket beschikt, uit eigen zak moeten betalen. Daarbij zal het eigen risico, mocht deze nog niet verbruikt zijn, ook van de vergoeding afgetrokken worden. Dit houdt in dat je 25% van de aanschaf van het gehoorapparaat én het eigen risico zelf dient te betalen. 

Rekenvoorbeeld uit de praktijk:

Stel, Rick heeft een gehoorapparaat nodig.
Stap 1: Hij gaat naar een gecontracteerde audicien en besluit daar een gehoorapparaat van €1000,- aan te schaffen. Hij wil graag een vergoeding voor het gehoorapparaat.

Stap 2: Bij aanschaf van het gehoorapparaat krijgt Rick van de zorgverzekeraar 75% vergoed, de andere 25% dient hij helemaal zelf te betalen. Dit is dus: €1000.- x 0,25 = €250,-.  De overige €750,- krijgt hij wel vergoed. 

Stap 3: Van het vergoedde bedrag, zal het eigen risico ook nog afgetrokken worden, indien deze nog niet verbruikt is. De rekensom wordt dan: €750 – €385 (eigen risico) =  €365,-. Dus: Rick krijgt voor het gehoorapparaat van €1000,- in totaal €365,- vergoed. De overige €635,- dient Rick uit eigen zak te betalen.

Stap 4: Nu moet Rick echter een gehoorapparaat voor beide oren. Hij kiest hetzelfde gehoorapparaat voor €1000,-. Dit betekent dat er bovenop de €635,- een prijs van €1000,- komt. In essentie: Voor twee gehoorapparaten van €1000,- krijgt Rick €365,- vergoed, de overige €1635,- dient Rick helemaal zelf te betalen.

Gecontracteerde of niet-gecontracteerde audicien 

Doordat de zorgverzekeraars de hoortoestel vergoedingen zo beperkt mogelijk willen houden, wordt de mate van begeleiding naar de slechthorende daardoor ook beperkt. Door de beperkte vergoedingen hebben enkele audicien(ketens) aangegeven dat zij geen optimale begeleiding meer kunnen bieden. Hierdoor hebben enkele audiciens de weloverwogen keuze gemaakt om het contract met de zorgverzekeraars te beëindigen. Jij kunt bij de niet-gecontracteerde audiciens een beperkte of zelfs geen vergoeding hoortoestellen krijgen. 

Tip van gehoorinfo: Via jouw verzekeringsmaatschappij kun je ongetwijfeld achterhalen of de desbetreffende audicien wél of geen contract met jouw audicien heeft. Het is afhankelijk van jouw gehoorprobleem of je bij een gecontracteerde audicien prima geholpen kunt worden. Wil je meer weten of een gecontracteerde audicien voor jou adequaat is of wil je gemakkelijk achterhalen of jouw audicien binnen het vergoedingsstelsel valt? Neem dan hier contact met ons op, wij helpen je verder.

Keuzevrijheid

Door het nieuwe vergoedingsstelsel hebben meerdere gevolgen plaatsgevonden. Of deze gevolgen voor jou nadelig zijn, laten wij compleet aan jou over. Wij willen deze gevolgen echter wel voor je openbaar maken, opdat jij weet hoe het zit.

De zorgverzekeraars hebben na 2013, om de vergoeding te kunnen beperken, een classificatiesysteem opgesteld. Het classificatiesysteem stelt dat er 5 categorieën gehoorproblemen zijn. Categorie 1 staat voor weinig gehoorverlies en categorie 5 staat voor complex gehoorverlies. Tot welke categorie jij behoort, ligt aan de resultaten van jouw gehoortest én de antwoorden van de Amsterdamse Vragenlijst (AVL). De zorgverzekeraars hebben voor iedere categorie vergoedingen hoortoestellen vastgesteld. De vergoedingen verschillen echter per verzekeraar. 

Elk hoorprobleem is anders

Elk gehoor(probleem) is anders, zo ook de gehooroplossing. Mocht je tot categorie 5 behoren, en heb je hierdoor een geavanceerd gehoortoestel nodig? Dan zal vanuit de basisverzekering een vergoeding voor het gehoorapparaat niet mogelijk zijn. Waarschijnlijk zul je het gehoorapparaat helemaal of deels zelf moeten betalen, tenzij jij over aanvullende verzekeringen beschikt.

''Ik ben er totaal niet mee eens dat zorgverzekeraars kunnen bepalen welk gehoorapparaat het beste voor mij is, kunnen zij dan horen wat ik hoor?''

De zorgverzekeraars stellen prijzen en modellen op welke zij willen vergoeden. In feite kies je, als je voor een gehoorapparaat kiest dat vergoed wordt, voor een gehooroplossing dat de zorgverzekeraars adequaat genoeg achten. Hierdoor wordt de keuzevrijheid als slechthorende erg beperkt. Weet je tot welke categorie jij behoort? Neem contact met ons op, wij zullen je graag verder helpen. 

Samenvattend: Het kan zo zijn dat een gehoorapparaat dat binnen het vergoedingsstelsel valt adequaat genoeg voor je is. Echter, wil je een apparaat aanschaffen welke jij nodig hebt, maar niet binnen de vergoeding van de zorgverzekeraar valt? Dan zul je het gehele apparaat of een groot deel zelf moeten betalen. Dit biedt jou echter de nodige keuzevrijheid in een markt van de beste hoortoestellen. De gehoorapparaat buiten de vergoeding zijn bovendien belastingaftrekbaar.

Wil je meer over de gehoorapparaten buiten de vergoeding lezen? Lees het hier

Ben jij slechthorend?

Ik wil dé passende oplossing voor mijn slechthorendheid vinden!

Waarom wachten als de juiste gehooroplossing makkelijk gevonden kan worden en zó bepalend is voor de vitaliteit van het leven?

Wat kan Gehoorinfo voor jou betekenen:

Gratis onafhankelijk adviesplan Onderscheidend dagboek + wenslijst Wij helpen jou naar hét perfecte gehoorapparaat Werkt alleen met geregistreerde audiciens Altijd volledig gratis, vrijblijvend en onafhankelijk!

Hoe werkt het?

  • Vul je gegevens in
  • Omschrijf jouw situatie
  • Ontvang het adviesplan
  • Kies jouw audicien
  • Geniet van jouw 'nieuw gehoor'
Met Gehoorinfo naar een beter gehoor!
Let op: Bij het verzenden van bovenstaand formulier ga je akkoord met ons privacy statement.

"Ik merkte dat ik bij verjaardagen veel beter kon horen en zelfs mee kon praten."

Johan (72)

"Vroeger was ik 's avonds helemaal uitgeput doordat ik naast mijn gehoorapparaat mezelf nog steeds veel moest inspanning. Nu gelukking niet meer."

Petra (75)

"Laatste stukje van mijn leven wil ik erbij horen, en niet langs de zijlijn staan."

Jan (86)

"Ik hoorde goed, maar verstond slecht."

Carolien (67)

"Iedereen kan een gehoorapparaat verkopen, maar het is juist de professionele begeleiding die vaak ontbreekt."

Bart (54)

"Het is vreemd dat verzekeraars gaan uitmaken welk toestel het beste is voor mij. Kunnen zij dan horen wat ik hoor?"

Karel (77)

Wij zijn er voor jou!
Wij helpen jou met het vinden van het perfecte gehoorapparaat. Vraag gratis naar het adviesplan en maak via Gehoorinfo de passende keuze voor een beter gehoor.

Adviesplan

Samen in 3 stappen naar een beter gehoor

Bereid je bezoek aan de audicien voor

1 Controleer

Ga op zoek naar een audicien die jou de begeleiding kan bieden die jij verdient.

2 Vergelijk

Test en vergelijk je gehoorapparaat met andere gehoorapparaten.

3 Ervaar

Door testen en vergelijken heb jij een gehoorapparaat gekozen dat bij jou past. Geniet van het leven, geniet van het beter gehoor!

Lees meer en laat ons je helpen

Wat zeggen gebruikers over ons

Petra (72)

Eindelijk een gehoorapparaat gevonden wat bij me past. Bedankt gehoorinfo.nl voor jullie hulp en persoonlijke aandacht.

Johan (62)

Na 2 gehoorapparaten die in de kast waren beland nu een gehoorapparaat gevonden wat bij mij past mede door de hulp van gehoorinfo.nl.

Waarom Gehoorinfo?

Onafhankelijk van commerciële belangen Dé kritisch en deskundige partner in de gehoorbranche Ervaar gratis de persoonlijke begeleiding die jij verdient Samen naar een beter gehoor

Gehoorapparaat aftrekbaar, ja of nee?

Lees artikel

Gratis gehoorapparaat

Lees artikel

Wanneer een gehoorapparaat nodig?

Lees artikel

Hoe Gehoorinfo jou verder helpt

Wij hebben door onze deskundigheid en persoonlijke begeleiding meerdere naar een beter gehoor kunnen helpen. Een goed gehoor is essentieel voor de vitaliteit van het leven, om lekker te kunnen genieten van het leven. Gehoorinfo verteld het hele verhaal, zo kun jij op de website alles kunnen lezen over de gehoorbranche, gehoorapparaten, de vergoedingen én nog veel meer. Gehoorinfo heeft contact met erkende en StaR geregistreerde audiciens. Jij kunt er dus van verzekerd zijn dat jij via Gehoorinfo terecht komt bij erkende audiciens. In combinatie met alle informatie op de website, het adviesplan en de persoonlijke begeleiding – zullen wij samen hét perfecte gehoorapparaat voor jouw gehoorprobleem vinden.

Wij helpen jou naar een beter gehoor

Het adviesplan van Gehoorinfo sluit precies aan op hetgeen wat de onafhankelijke partijen: Consumentenbond en Radar uiten.

Vergelijk, probeer en ervaar

Een ander gehoorapparaat proberen hoort bij de service en eindigt bij een duurzame keuze.
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

Als jouw onafhankelijke maar kritische partner werken wij alleen samen met geregistreerde audiciens

Wij komen op voor de mensen met een gehoorprobleem en zorgen er samen met de audicien voor dat zij de persoonlijke begeleiding krijgen die zij verdienen.
phonak widex starkey oticon coselgi siemens

Keurmerken

keurmerken

Gehoorinfo beschikt niet over deze keurmerken. De getoonde audiciens op gehoorinfo.nl beschikken echter wel over deze keurmerken. Zie meer

© Gehoorinfo.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Privacy |