Hyperacusis

Hyperacusis is een aandoening waarbij de patiënt overgevoelig is voor geluid(en). De medische term 'hyperacusis', staat voor 'ik hoor teveel' in het Grieks. De overgevoeligheid voor de geluiden bestaat voornamelijk uit alledaagse geluiden. In veel gevallen gaat de overgevoeligheid over té hoge en harde geluiden, zoals het gerinkel van servies of een wekker of alarm. Deze geluiden kunnen als zeer onaangenaam, ondraaglijk en zelfs pijnlijk ervaren worden. De personen met hyperacusis kunnen de geluiden niet filteren, hierdoor kan diegene de hele dag geconfronteerd worden met ondraaglijke, zelfs pijnlijke geluiden.

Wat is Hyperacusis precies?

Met hyperacusis is het moeilijk om sneller geluidsterktes te kunnen verwerken, waardoor de geluiden niet gedempt kunnen worden. Als gevolg hiervan komen de geluiden té scherp binnen en ervaren de mensen een overgevoeligheid.

Mensen die ernstig aan hyperacusis lijden, kunnen bijna geen enkel geluid verdragen dat zelfs maar in geringe mate uitkomt boven de gehoordrempel. Net als Tinnitus zijn er mensen die erg last hebben van hyperacusis en hierdoor sociale activiteiten gaan vermijden, om zo het gehoor te kunnen beschermen tegen geluiden. Bovendien is het lastig voor andere om de aandoening te begrijpen, aangezien het een 'onzichtbaar' probleem is.

Hoe kan hyperacusis ontstaan?

De aandoening kan op twee manieren ontstaan: zowel geleidelijk als plots. In de meeste gevallen doet het zich aan in beide oren, het kan echter ook zijn dat de aandoening zich beperkt tot slechts één oor. Net als bij tinnitus zijn er diverse oorzaken die hyperacusis kunnen veroorzaken. Blootstelling aan teveel lawaai kan één van de oorzaken zijn. Een trauma aan het hoofd, zoals een ongeluk kan er ook voor zorgen dat hyperacusis opspeelt.

Hyperacusis en slechthorendheid

Dit noemt men 'recruitment'. Bij recruitment is er sprake van een samenhang tussen hyperacusis en slechthorendheid. De oorzaak van de slechthorendheid en hyperacusis ligt in het binnenoor. Tot op het heden zijn er geen medische behandelingen die deze beschadiging kan herstellen.

Hoe hyperacusis verhelpen?

Als je de hyperacusis plots ervaart, is het essentieel dat je direct naar de KNO-arts gaat. Als je er snel bij bent is het mogelijk om middels de juiste medicatie nog iets te kunnen doen aan de plotselinge hyperacusis. Als de hyperacusis geleidelijk tot stand gekomen is, is het raadzaam om eerst een huisarts te bezoeken. De huisarts kan je doorverwijzen naar een KNO-arts. De KNO-arts verricht een medisch onderzoek en stelt op basis van het onderzoek een behandelingsplan op.

Het is ten alle tijden raadzaam om online naar betrouwbare informatie te zoeken. Er zijn diverse forums online waar mensen met hyperacusis elkaar raad bieden.

"Ik merkte dat ik bij verjaardagen veel beter kon horen en zelfs mee kon praten."

Johan (72)

"Vroeger was ik 's avonds helemaal uitgeput doordat ik naast mijn gehoorapparaat mezelf nog steeds veel moest inspanning. Nu gelukking niet meer."

Petra (75)

"Laatste stukje van mijn leven wil ik erbij horen, en niet langs de zijlijn staan."

Jan (86)

"Ik hoorde goed, maar verstond slecht."

Carolien (67)

"Iedereen kan een gehoorapparaat verkopen, maar het is juist de professionele begeleiding die vaak ontbreekt."

Bart (54)

"Het is vreemd dat verzekeraars gaan uitmaken welk toestel het beste is voor mij. Kunnen zij dan horen wat ik hoor?"

Karel (77)

Wij zijn er voor jou!
Wij helpen jou met het vinden van het perfecte gehoorapparaat. Vraag gratis naar het adviesplan en maak via Gehoorinfo de passende keuze voor een beter gehoor.

Adviesplan

Samen in 3 stappen naar een beter gehoor

Bereid je bezoek aan de audicien voor

1 Controleer

Ga op zoek naar een audicien die jou de begeleiding kan bieden die jij verdient.

2 Vergelijk

Test en vergelijk je gehoorapparaat met andere gehoorapparaten.

3 Ervaar

Door testen en vergelijken heb jij een gehoorapparaat gekozen dat bij jou past. Geniet van het leven, geniet van het beter gehoor!

Lees meer en laat ons je helpen

Wat zeggen gebruikers over ons

Petra (72)

Eindelijk een gehoorapparaat gevonden wat bij me past. Bedankt gehoorinfo.nl voor jullie hulp en persoonlijke aandacht.

Johan (62)

Na 2 gehoorapparaten die in de kast waren beland nu een gehoorapparaat gevonden wat bij mij past mede door de hulp van gehoorinfo.nl.

Waarom Gehoorinfo?

Onafhankelijk van commerciële belangen Dé kritisch en deskundige partner in de gehoorbranche Ervaar gratis de persoonlijke begeleiding die jij verdient Samen naar een beter gehoor

Gratis gehoorapparaat

Lees artikel

Wanneer een gehoorapparaat nodig?

Lees artikel

Gehoorapparaat aftrekbaar, ja of nee?

Lees artikel

Hoe Gehoorinfo jou verder helpt

Wij hebben door onze deskundigheid en persoonlijke begeleiding meerdere naar een beter gehoor kunnen helpen. Een goed gehoor is essentieel voor de vitaliteit van het leven, om lekker te kunnen genieten van het leven. Gehoorinfo verteld het hele verhaal, zo kun jij op de website alles kunnen lezen over de gehoorbranche, gehoorapparaten, de vergoedingen én nog veel meer. Gehoorinfo heeft contact met erkende en StaR geregistreerde audiciens. Jij kunt er dus van verzekerd zijn dat jij via Gehoorinfo terecht komt bij erkende audiciens. In combinatie met alle informatie op de website, het adviesplan en de persoonlijke begeleiding – zullen wij samen hét perfecte gehoorapparaat voor jouw gehoorprobleem vinden.

Wij helpen jou naar een beter gehoor

Het adviesplan van Gehoorinfo sluit precies aan op hetgeen wat de onafhankelijke partijen: Consumentenbond en Radar uiten.

Vergelijk, probeer en ervaar

Een ander gehoorapparaat proberen hoort bij de service en eindigt bij een duurzame keuze.
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

Als jouw onafhankelijke maar kritische partner werken wij alleen samen met geregistreerde audiciens

Wij komen op voor de mensen met een gehoorprobleem en zorgen er samen met de audicien voor dat zij de persoonlijke begeleiding krijgen die zij verdienen.
phonak widex starkey oticon coselgi siemens

Keurmerken

keurmerken

Gehoorinfo beschikt niet over deze keurmerken. De getoonde audiciens op gehoorinfo.nl beschikken echter wel over deze keurmerken. Zie meer

© Gehoorinfo.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Privacy |