Is een gehoorapparaat belastingaftrekbaar?

Er zijn diverse manieren hoe jij geld terug kan krijgen op de aanschaf van je gehoorapparaat. De vergoeding van de zorgverzekeraars is de bekendste manier. Het is echter ook mogelijk om via de belasting een deel terug te krijgen op de koopprijs. In dit artikel leggen wij uit wanneer een gehoorapparaat aftrekbaar is.

Wat betekent belastingaftrekbaar?

Er zijn aftrekposten die afgetrokken kunnen worden van je belastbaar inkomen. Dit betekent dat wanneer je een kostenpost aftrekt van je belasting, je belastbaar inkomen lager wordt. Op papier lijkt het inkomen dan lager. Hierdoor wordt de belasting over het nog reeds belastbaar inkomen gerekend, waardoor je in een lagere belastingschaal kunt eindigen.

Wanneer is een gehoorapparaat aftrekbaar?

Sinds enkele jaren is het mogelijk om de aanschaf van een gehoorapparaat als aftrekpost in te dienen. Wanneer je een deel van het hoortoestel zelf moet betalen omdat er een meerprijs is, dan is er een mogelijkheid dat het gehoorapparaat aftrekbaar is. Er zijn echter wel enkele eisen opgesteld waaraan de aankoop van het hoortoestel dient te voldoen. Het hoortoestel is pas aftrekbaar wanneer er aan deze vastgestelde eisen voldaan wordt:

  • Omdat je een duurder gekozen hebt, is er een meerprijs ontstaan.

  • Het gekozen (duurder) gehoorapparaat heeft functionele eigenschappen die voor jou beter zijn.
    Voorbeeld: het duurder gehoorapparaat onderdrukt de fluittonen.

Als de gehoorapparaten binnen de vastgestelde categorie niet goed genoeg zijn en jij kiest voor een (duurder) apparaat omdat deze beter bij jou past, dan is het mogelijk dat de eigen bedrage hoortoestel aftrekbaar is. 

Voorbeeld: Je moet een hoortoestel aanschaffen. Aan de hand van de gehoortest en de Amsterdamse Vragenlijst is gebleken dat jij tot categorie 3 behoort. Dit houdt in dat jij dus een hoortoestel uit categorie 3 moet kiezen. De gehoortoestellen uit categorie 3 zijn echter niet adequaat genoeg voor jou, dus je besluit een gehoorapparaat uit categorie 4 te proberen. Het blijkt zo te zijn dat het gehoorapparaat uit categorie 4 jou perfect past. Volgens de zorgverzekeraars moet je een gehoorapparaat uit het vastgestelde categorie kiezen, wanneer jij dit niet doet, vervalt de vergoeding. Het hoortoestel moet je nu helemaal zelf betalen. Het hele bedrag mag jij aftrekken.

Tip: het is raadzaam om voorafgaand of tijdens de proefperiode te onderzoeken of het gehoorapparaat voor jouw belastingaftrekbaar is. Het is namelijk zo dat bij niet iedereen het gehoorapparaat aftrekbaar is. De hoogte van het inkomen is een bepalende factor.

Meer weten of de eigen bijdrage van jouw hoortoestel aftrekbaar is ? Neem contact op met de Belastingdienst, zij kunnen jou meer vertellen.

"Ik merkte dat ik bij verjaardagen veel beter kon horen en zelfs mee kon praten."

Johan (72)

"Vroeger was ik 's avonds helemaal uitgeput doordat ik naast mijn gehoorapparaat mezelf nog steeds veel moest inspanning. Nu gelukking niet meer."

Petra (75)

"Laatste stukje van mijn leven wil ik erbij horen, en niet langs de zijlijn staan."

Jan (86)

"Ik hoorde goed, maar verstond slecht."

Carolien (67)

"Iedereen kan een gehoorapparaat verkopen, maar het is juist de professionele begeleiding die vaak ontbreekt."

Bart (54)

"Het is vreemd dat verzekeraars gaan uitmaken welk toestel het beste is voor mij. Kunnen zij dan horen wat ik hoor?"

Karel (77)

Wij zijn er voor jou!
Wij helpen jou met het vinden van het perfecte gehoorapparaat. Vraag gratis naar het adviesplan en maak via Gehoorinfo de passende keuze voor een beter gehoor.

Adviesplan

Samen in 3 stappen naar een beter gehoor

Bereid je bezoek aan de audicien voor

1 Controleer

Ga op zoek naar een audicien die jou de begeleiding kan bieden die jij verdient.

2 Vergelijk

Test en vergelijk je gehoorapparaat met andere gehoorapparaten.

3 Ervaar

Door testen en vergelijken heb jij een gehoorapparaat gekozen dat bij jou past. Geniet van het leven, geniet van het beter gehoor!

Lees meer en laat ons je helpen

Wat zeggen gebruikers over ons

Petra (72)

Eindelijk een gehoorapparaat gevonden wat bij me past. Bedankt gehoorinfo.nl voor jullie hulp en persoonlijke aandacht.

Johan (62)

Na 2 gehoorapparaten die in de kast waren beland nu een gehoorapparaat gevonden wat bij mij past mede door de hulp van gehoorinfo.nl.

Waarom Gehoorinfo?

Onafhankelijk van commerciële belangen Dé kritisch en deskundige partner in de gehoorbranche Ervaar gratis de persoonlijke begeleiding die jij verdient Samen naar een beter gehoor

Gehoorapparaat aftrekbaar, ja of nee?

Lees artikel

Wanneer een gehoorapparaat nodig?

Lees artikel

Gratis gehoorapparaat

Lees artikel

Hoe Gehoorinfo jou verder helpt

Wij hebben door onze deskundigheid en persoonlijke begeleiding meerdere naar een beter gehoor kunnen helpen. Een goed gehoor is essentieel voor de vitaliteit van het leven, om lekker te kunnen genieten van het leven. Gehoorinfo verteld het hele verhaal, zo kun jij op de website alles kunnen lezen over de gehoorbranche, gehoorapparaten, de vergoedingen én nog veel meer. Gehoorinfo heeft contact met erkende en StaR geregistreerde audiciens. Jij kunt er dus van verzekerd zijn dat jij via Gehoorinfo terecht komt bij erkende audiciens. In combinatie met alle informatie op de website, het adviesplan en de persoonlijke begeleiding – zullen wij samen hét perfecte gehoorapparaat voor jouw gehoorprobleem vinden.

Wij helpen jou naar een beter gehoor

Het adviesplan van Gehoorinfo sluit precies aan op hetgeen wat de onafhankelijke partijen: Consumentenbond en Radar uiten.

Vergelijk, probeer en ervaar

Een ander gehoorapparaat proberen hoort bij de service en eindigt bij een duurzame keuze.
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

Als jouw onafhankelijke maar kritische partner werken wij alleen samen met geregistreerde audiciens

Wij komen op voor de mensen met een gehoorprobleem en zorgen er samen met de audicien voor dat zij de persoonlijke begeleiding krijgen die zij verdienen.
phonak widex starkey oticon coselgi siemens

Keurmerken

keurmerken

Gehoorinfo beschikt niet over deze keurmerken. De getoonde audiciens op gehoorinfo.nl beschikken echter wel over deze keurmerken. Zie meer

© Gehoorinfo.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Privacy |