Tinnitus

Tinnitus is een vorm van gehoorschade waarbij constant geluiden waargenomen kunnen worden, zonder dat deze bestaan. De geluiden kunnen bestaan uit zoemen, gesuis, brommen, fluiten of een ander geluid. Een ander woord voor tinnitus is: oorsuizen. De externe geluidsbron is niet aanwezig, deze geluiden komen van binnenuit. Tinnitus wordt vooral waargenomen wanneer er geen tot weinig omgevingsgeluid waargenomen kan worden. Normaliter krijgen de mensen niet de kans om deze geluiden waar te nemen, dit komt omdat andere geluiden dan meer aandacht vragen.

Wat is tinnitus precies?

De medische term voor tinnitus is: 'tinnitus aurium', dit staat voor 'bellen of rinkelen' en 'oren' in het Latijns. Tinnitus is een geluid dat waargenomen kan worden hoewel de externe geluidsbron niet bestaat. Het geluid komt van binnen af in de plaats van buiten af. Het geluid kan beschreven worden als brommend, zoemend, suizend en fluitend. De geluiden kunnen echter zo hard waargenomen worden, dat er tinnituspatiënten zijn die door de tinnitus niet kunnen slapen. Concentratieproblemen, angst, woede en machteloosheid zijn allen gevoelens die als gevolg van tinnitus kunnen voorkomen. Tinnitus kan ertoe leiden dat de slechthorende zich gaat afsluiten van sociale activiteiten en door de tinnitus vaker thuis blijft zitten. De kans is dan groot dat de slechthorende tinnitus dan nog meer aandacht geeft waardoor de aandoening in zekere zin versterkt wordt.

Hoe kan tinnitus ontstaan?

De meeste hebben wel eens muziek-tinnitus meegemaakt. Door het blootstellen aan teveel lawaai kan men een ruis of pieptoon horen. Deze verschijnselen verdwijnen meestal na wat tijd. Wanneer je je echter teveel blootstelt aan het overmatige lawaai, kan het voorkomen dat de tinnitus klachten niet meer verdwijnen.

Blootstellen aan teveel lawaai kan één van de oorzaken zijn. Tinnitus kan ontstaan door allerlei oorzaken, zoals bijvoorbeeld een oorinfectie. Tinnitus kan ook een symptoom zijn van andere ziekten, zoals vaat- en hartziekten. Het is ook mogelijk om tinnitus als gevolg van een trauma te krijgen. Een harde knal, klap tegen het hoofd of een zeer hard geluid kan de trauma en tinnitus veroorzaken. Er zijn ruim 500 oorzaken, maar het blootstellen aan teveel lawaai is de grootste boosdoener.

Tinnitus en slechthorendheid

Tinnitus gaat vaak gepaard met slechthorendheid. Veel slechthorenden zijn hier niet bewust van. Door het gehoorverlies kunnen de slechthorenden externe geluiden minder goed waarnemen, dit kan de oorsuizen dan versterken. Het is echter ook mogelijk om tinnitus zonder gehoorverlies te hebben.

Wat te doen tegen oorsuizen?

Heb jij last van tinnitus? Dan is het raadzaam om een KNO-arts of een huisarts te bezoeken. Zij kunnen jou helpen om de tinnitusklachten te verhelpen. Er zijn gehoorapparaten die tinnitusklachten verhelpen, het is echter eerst belangrijk om de oorzaak van jouw tinnitusklachten te achterhalen. Tinnitus kan stress en depressie veroorzaken. Heb jij hier last van? Bezoek dan één van de online forums en lees hoe anderen met hun tinnitus omgaan, of ga naar: Het Gezondsheidsplein voor meer informatie over oorsuizen.

"Ik merkte dat ik bij verjaardagen veel beter kon horen en zelfs mee kon praten."

Johan (72)

"Vroeger was ik 's avonds helemaal uitgeput doordat ik naast mijn gehoorapparaat mezelf nog steeds veel moest inspanning. Nu gelukking niet meer."

Petra (75)

"Laatste stukje van mijn leven wil ik erbij horen, en niet langs de zijlijn staan."

Jan (86)

"Ik hoorde goed, maar verstond slecht."

Carolien (67)

"Iedereen kan een gehoorapparaat verkopen, maar het is juist de professionele begeleiding die vaak ontbreekt."

Bart (54)

"Het is vreemd dat verzekeraars gaan uitmaken welk toestel het beste is voor mij. Kunnen zij dan horen wat ik hoor?"

Karel (77)

Wij zijn er voor jou!
Wij helpen jou met het vinden van het perfecte gehoorapparaat. Vraag gratis naar het adviesplan en maak via Gehoorinfo de passende keuze voor een beter gehoor.

Adviesplan

Samen in 3 stappen naar een beter gehoor

Bereid je bezoek aan de audicien voor

1 Controleer

Ga op zoek naar een audicien die jou de begeleiding kan bieden die jij verdient.

2 Vergelijk

Test en vergelijk je gehoorapparaat met andere gehoorapparaten.

3 Ervaar

Door testen en vergelijken heb jij een gehoorapparaat gekozen dat bij jou past. Geniet van het leven, geniet van het beter gehoor!

Lees meer en laat ons je helpen

Wat zeggen gebruikers over ons

Petra (72)

Eindelijk een gehoorapparaat gevonden wat bij me past. Bedankt gehoorinfo.nl voor jullie hulp en persoonlijke aandacht.

Johan (62)

Na 2 gehoorapparaten die in de kast waren beland nu een gehoorapparaat gevonden wat bij mij past mede door de hulp van gehoorinfo.nl.

Waarom Gehoorinfo?

Onafhankelijk van commerciële belangen Dé kritisch en deskundige partner in de gehoorbranche Ervaar gratis de persoonlijke begeleiding die jij verdient Samen naar een beter gehoor

Gratis gehoorapparaat

Lees artikel

Gehoorapparaat aftrekbaar, ja of nee?

Lees artikel

Wanneer een gehoorapparaat nodig?

Lees artikel

Hoe Gehoorinfo jou verder helpt

Wij hebben door onze deskundigheid en persoonlijke begeleiding meerdere naar een beter gehoor kunnen helpen. Een goed gehoor is essentieel voor de vitaliteit van het leven, om lekker te kunnen genieten van het leven. Gehoorinfo verteld het hele verhaal, zo kun jij op de website alles kunnen lezen over de gehoorbranche, gehoorapparaten, de vergoedingen én nog veel meer. Gehoorinfo heeft contact met erkende en StaR geregistreerde audiciens. Jij kunt er dus van verzekerd zijn dat jij via Gehoorinfo terecht komt bij erkende audiciens. In combinatie met alle informatie op de website, het adviesplan en de persoonlijke begeleiding – zullen wij samen hét perfecte gehoorapparaat voor jouw gehoorprobleem vinden.

Wij helpen jou naar een beter gehoor

Het adviesplan van Gehoorinfo sluit precies aan op hetgeen wat de onafhankelijke partijen: Consumentenbond en Radar uiten.

Vergelijk, probeer en ervaar

Een ander gehoorapparaat proberen hoort bij de service en eindigt bij een duurzame keuze.
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

Als jouw onafhankelijke maar kritische partner werken wij alleen samen met geregistreerde audiciens

Wij komen op voor de mensen met een gehoorprobleem en zorgen er samen met de audicien voor dat zij de persoonlijke begeleiding krijgen die zij verdienen.
phonak widex starkey oticon coselgi siemens

Keurmerken

keurmerken

Gehoorinfo beschikt niet over deze keurmerken. De getoonde audiciens op gehoorinfo.nl beschikken echter wel over deze keurmerken. Zie meer

© Gehoorinfo.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Privacy |