Voordelen van een gehoorapparaat

Het gebruik van het juiste gehoorapparaat biedt diverse voordelen. Per (soort) gehoorapparaat verschillen de voordelen en de nadelen. Inhoudelijke voordelen en nadelen zullen behandeld worden in ondersteunende artikelen over de verschillende soorten gehoorapparaten.

In dit artikel zullen we kort de algemene voordelen van een hoortoestel aan jou voorleggen. Wellicht ben jij momenteel nog aan het twijfelen of jij een gehoorapparaat nodig hebt en of jij deze gaat gebruiken. Hopelijk kun jij, na het lezen van dit artikel, de keuze maken om een hoortoestel te proberen.

Spraak en horen

Mensen met gehoorproblemen erkennen dat gehoorverlies een onzichtbare handicap is, waar men rekening mee dient te houden. Alles goed verstaan is zonder gehoorapparaat moeilijk of zelfs onmogelijk voor mensen met gehoorproblemen. Wanneer er meerdere mensen in gesprek zijn, is het nagenoeg onmogelijk. Wanneer je met mensen praat, probeer je zoveel mogelijk te verstaan, maar dit is niet altijd mogelijk. De helft pak je op, de andere helft blijft gokken. Als gevolg hiervan mis je onbedoeld veel dingen.

Met het dragen van het juiste hoortoestel is de kans aanwezig dat de mensen uit jouw omgeving bijna geen rekening meer hoeven te houden met jouw gehoorverlies. De gehoorapparaten worden door de toenemende technologie steeds geavanceerder, beter én slimmer. Het horen, maar ook zeker het verstaan kan met het gebruik van het juiste gehoorapparaat aanzienlijk verbeterd worden.

Met een bril kan het optimaal zien relatief makkelijk opnieuw behaald worden. Met hoortoestellen ligt dat nét iets anders, het zijn immers abstracte luchttrillingen dat het gehoorapparaat op dient te vangen. Hoewel de oudere modellen moeite hebben om het horen optimaal te brengen, kunnen de nieuwere modellen het optimaal horen steeds beter brengen. De vergelijking met een bril gaat met de nieuwe gehoorapparaten eerder op dan met de oudere modellen.

Vermoeidheid

Slechthorenden hebben vaak de klacht dat zij – na een lange dag – vermoeid thuiskomen. Horen is net als zien zeer intensief. Tijdens het horen, met name het verstaan van spraak, ga je zo goed mogelijk concentreren om alles goed te kunnen volgen. Vaak is het geval dat alsnog belangrijke informatie gemist wordt, maar dat laten we even in het midden. Aan het einde van de dag is iedereen vermoeid en dat is ook niet gek, je bent heel de dag bezig om alles zo goed mogelijk op te vatten.

Met het dragen van het juiste hoortoestel wordt de mate van vermoeidheid aanzienlijk verminderd, en dat is natuurlijk logisch. Het gehoorapparaat helpt jou om alles goed te kunnen horen en verstaan. Het voordeel (effect) is dat je met het gebruik van het juiste apparaat veel minder vermoeid bent én dat je energie over hebt om nuttige dingen te kunnen doen.

Écht genieten

Ouderdomsslechthorendheid sluipt er in de jaren in. Als gevolg hierdoor raakt de slechthorende gewend om geluiden minder sterk en mooi te horen. Echt genieten van geluiden blijft dus uit. Hoe kan je geluiden echt missen als je eraan gewend bent ze minder te horen, en je simpelweg niet beter weet? Vaak wordt de schuld ergens anders gelegd, terwijl de oorzaak bij de slechthorende ligt.

Echt genieten van geluiden hoeft echter niet onbereikbaar te zijn. Met de juiste gehooroplossing kan jij weer optimaal horen. Het gehoor 100% herstellen is nagenoeg nóg niet mogelijk, maar met de juiste gehooroplossing kom jij een heel eind.

Sociale leven

Een nadelig effect van slechthorendheid is dat mensen met gehoorproblemen vaak sociale activiteiten mijden. Activiteiten waarvan zij voorheen optimaal genoten, zijn door slechthorendheid in sommige gevallen onverdraagzaam. Denk hierbij aan drukkere activiteiten waarvoor je het gehoor optimaal nodig hebt.

Voorbeeld in praktijk

Op een verjaardag wat jij normaal zo leuk vond, is het nu moeilijk om iedereen te kunnen horen. Je probeert een gesprek te volgen, waardoor je geconcentreerd moet luisteren. Het lukt nagenoeg, maar tegelijkertijd wordt je er erg moe van. Na een tijdje is het constant concentreren zo vermoeiend en besluit je om te stoppen met luisteren en het gesprek niet meer te volgen. Nu weet je niet meer wat er gezegd wordt, dus je knikt en je doet geen moeite meer om alles te kunnen horen.

Zoals we in de vorige alinea verteld hebben, kan een hoortoestel nooit 100% het gehoor herstellen. Maar de juiste gehooroplossing kan voor jou de verjaardagen en andere drukkere activiteiten wel weer leuk maken. Met de juiste gehooroplossing zul jij zelfs in de drukkere situaties weer spraak kunnen verstaan.

Uitdaging: De voordelen van een gehoorapparaat laten wij je zelf uitvogelen. Ga eens een gesprek aan met iemand die jij kent met een gehoorapparaat en vraag eens wat het gehoorapparaat voor hem/haar betekent.

"Ik merkte dat ik bij verjaardagen veel beter kon horen en zelfs mee kon praten."

Johan (72)

"Vroeger was ik 's avonds helemaal uitgeput doordat ik naast mijn gehoorapparaat mezelf nog steeds veel moest inspanning. Nu gelukking niet meer."

Petra (75)

"Laatste stukje van mijn leven wil ik erbij horen, en niet langs de zijlijn staan."

Jan (86)

"Ik hoorde goed, maar verstond slecht."

Carolien (67)

"Iedereen kan een gehoorapparaat verkopen, maar het is juist de professionele begeleiding die vaak ontbreekt."

Bart (54)

"Het is vreemd dat verzekeraars gaan uitmaken welk toestel het beste is voor mij. Kunnen zij dan horen wat ik hoor?"

Karel (77)

Wij zijn er voor jou!
Wij helpen jou met het vinden van het perfecte gehoorapparaat. Vraag gratis naar het adviesplan en maak via Gehoorinfo de passende keuze voor een beter gehoor.

Adviesplan

Samen in 3 stappen naar een beter gehoor

Bereid je bezoek aan de audicien voor

1 Controleer

Ga op zoek naar een audicien die jou de begeleiding kan bieden die jij verdient.

2 Vergelijk

Test en vergelijk je gehoorapparaat met andere gehoorapparaten.

3 Ervaar

Door testen en vergelijken heb jij een gehoorapparaat gekozen dat bij jou past. Geniet van het leven, geniet van het beter gehoor!

Lees meer en laat ons je helpen

Wat zeggen gebruikers over ons

Petra (72)

Eindelijk een gehoorapparaat gevonden wat bij me past. Bedankt gehoorinfo.nl voor jullie hulp en persoonlijke aandacht.

Johan (62)

Na 2 gehoorapparaten die in de kast waren beland nu een gehoorapparaat gevonden wat bij mij past mede door de hulp van gehoorinfo.nl.

Waarom Gehoorinfo?

Onafhankelijk van commerciële belangen Dé kritisch en deskundige partner in de gehoorbranche Ervaar gratis de persoonlijke begeleiding die jij verdient Samen naar een beter gehoor

Gehoorapparaat aftrekbaar, ja of nee?

Lees artikel

Gratis gehoorapparaat

Lees artikel

Wanneer een gehoorapparaat nodig?

Lees artikel

Hoe Gehoorinfo jou verder helpt

Wij hebben door onze deskundigheid en persoonlijke begeleiding meerdere naar een beter gehoor kunnen helpen. Een goed gehoor is essentieel voor de vitaliteit van het leven, om lekker te kunnen genieten van het leven. Gehoorinfo verteld het hele verhaal, zo kun jij op de website alles kunnen lezen over de gehoorbranche, gehoorapparaten, de vergoedingen én nog veel meer. Gehoorinfo heeft contact met erkende en StaR geregistreerde audiciens. Jij kunt er dus van verzekerd zijn dat jij via Gehoorinfo terecht komt bij erkende audiciens. In combinatie met alle informatie op de website, het adviesplan en de persoonlijke begeleiding – zullen wij samen hét perfecte gehoorapparaat voor jouw gehoorprobleem vinden.

Wij helpen jou naar een beter gehoor

Het adviesplan van Gehoorinfo sluit precies aan op hetgeen wat de onafhankelijke partijen: Consumentenbond en Radar uiten.

Vergelijk, probeer en ervaar

Een ander gehoorapparaat proberen hoort bij de service en eindigt bij een duurzame keuze.
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

Als jouw onafhankelijke maar kritische partner werken wij alleen samen met geregistreerde audiciens

Wij komen op voor de mensen met een gehoorprobleem en zorgen er samen met de audicien voor dat zij de persoonlijke begeleiding krijgen die zij verdienen.
phonak widex starkey oticon coselgi siemens

Keurmerken

keurmerken

Gehoorinfo beschikt niet over deze keurmerken. De getoonde audiciens op gehoorinfo.nl beschikken echter wel over deze keurmerken. Zie meer

© Gehoorinfo.nl 2023 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Privacy |