Private markt gehoorapparaat

De kwaliteit, technologie, prijzen en maten lopen bij gehoorapparaten zeer uiteen. Naast de meetbare verschillen in prijs en kwaliteit, is er ook verschil in keuzevrijheid. Gehoorapparaten uit de vrije markt (private markt), wat zijn dat precies? In het onderliggende artikel leggen wij jou uit wat deze gehoorapparaten zijn, wat het verschil is met de 'normale hoortoestellen' en hoe en waar jij deze kunt krijgen.

Vrije markt betekent complete keuzevrijheid, dus dat je als koper zelf kunt beslissen wat jij koopt. De mate van vrijheid is dus niet altijd voor de hand liggend, zeker niet in de hoortoestellenbranche. Ik hoor je denken; 'Maar... ik ben toch vrij om te kopen wat ik wil?'. Het antwoord is; ja, dat ben je altijd, maar toch wordt voor veel mensen met gehoorproblemen bepaald welk gehoorapparaat zij aanschaffen. Wij leggen kort uit waarom.

De vergoeding

Sinds 2013 is er een nieuw vergoedingsstelsel van kracht. Bij het nieuwe vergoedingsstelsel wordt 75% vergoed en dien je de overige 25% zelf te betalen. Echter, voordat jij een gehoorapparaat binnen het nieuwe vergoedingsstelsel kunt kopen, dien jij als slechthorende aan bepalende voorwaarden te voldoen. Één van deze voorwaarden is bijvoorbeeld dat jij het hoortoestel bij een gecontracteerde audicien dient te kopen. Dit is een audicien die bij jouw zorgverzekeraar aangesloten is. Een andere voorwaarden is dat jij een gehoorapparaat koopt dat de zorgverzekeraars willen vergoeden. Dit gaat als volgt in zijn werking; jij wordt ingedeeld in een bepaalde categorie, dit wordt bepaald aan de hand van de gehoortest en een vragenlijst. Er zijn 5 categorieën, categorie 1 t/m 5. Categorie 1 bestaat uit gehoorapparaten die een makkelijke gehooroplossing bieden. Categorie 5 bestaat uit gehoorapparaten die een zeer complexe gehooroplossing bieden.

Als jouw gehoorprobleem als minder complex gecategoriseerd wordt en jouw gehoorprobleem onder categorie 3 valt, dan zul jij een gehoortoestel binnen categorie 3 moeten kiezen. Blijkt het echter zo te zijn dat een gehoorapparaat uit categorie 4 perfect bij jou past en jij kiest voor het gehoorapparaat uit een andere categorie, dan vervallen alle vergoedingsmogelijkheden. De audicien kan echter nog wel een zorgaanvraag indienen. Met de aanvraag dien jij duidelijk te maken waarom jij een gehoortoestel uit een hogere categorie nodig hebt. 

Je wordt dus beperkt doordat een gehoorapparaat uit de vastgestelde categorie moet kiezen. Hier is an sich niets mis mee, want voor de meeste mensen met gehoorproblemen zijn de gehoorapparaten binnen de vastgestelde categorieën goed genoeg. Voor sommige zijn deze gehoorapparaten echter niet goed genoeg en zij worden, in de meeste gevallen, tot hun lot overgelaten.

De gehoorapparaten die jouw zorgverzekeraar wil vergoeden zijn, in veel gevallen, oudere en goedkopere gehoorapparaten. De nieuwere, betere en dus duurdere gehoorapparaten zijn simpelweg té duur voor de zorgverzekeraars om ze te vergoeden.

Vrije markt

Wanneer jij voor een private markt gehoorapparaat kiest, dan geniet je van complete keuzevrijheid. De hoortoestellen uit de private markt, oftewel een particulierenhoortoestel, zijn gehoorapparaten die niet vergoed worden door de zorgverzekeraars. Het zijn de nieuwe, geavanceerde en duurdere hoortoestellen. De enige reden waarom deze niet vergoed worden, is dat de gehoortoestellen simpelweg té duur zijn.

Het probleem is echter dat een deel van de mensen met gehoorproblemen deze nieuwe en duurdere gehoortoestellen nodig hebben. Als je gecategoriseerd bent in categorie 5 en je hebt dus een complex gehoorprobleem, dan zijn de oude modellen simpelweg niet goed genoeg.

Wil jij weten wat een private markt gehoorapparaat voor jou kan betekenen?

Waar kopen?

De markt voor deze particulierenhoortoestellen blijft toenemen, dit is tegenwoordig ruim 10% van de gehele hoortoestellenmarkt. Bij nagenoeg elke audicien is het mogelijk om een particulierenhoortoestel aan te schaffen. Sterker nog, er hebben diverse audiciens het contract met zorgverzekeraars verbroken. Zij stellen dat zij binnen het vergoedingskader niet meer de begeleiding kunnen bieden, die zij voorheen wél konden bieden. Bij de audiciens die alle contracten verbroken hebben, zal je nagenoeg alleen maar vrije markt gehoorapparaten kunnen kopen.

"Ik merkte dat ik bij verjaardagen veel beter kon horen en zelfs mee kon praten."

Johan (72)

"Vroeger was ik 's avonds helemaal uitgeput doordat ik naast mijn gehoorapparaat mezelf nog steeds veel moest inspanning. Nu gelukking niet meer."

Petra (75)

"Laatste stukje van mijn leven wil ik erbij horen, en niet langs de zijlijn staan."

Jan (86)

"Ik hoorde goed, maar verstond slecht."

Carolien (67)

"Iedereen kan een gehoorapparaat verkopen, maar het is juist de professionele begeleiding die vaak ontbreekt."

Bart (54)

"Het is vreemd dat verzekeraars gaan uitmaken welk toestel het beste is voor mij. Kunnen zij dan horen wat ik hoor?"

Karel (77)

Wij zijn er voor jou!
Wij helpen jou met het vinden van het perfecte gehoorapparaat. Vraag gratis naar het adviesplan en maak via Gehoorinfo de passende keuze voor een beter gehoor.

Adviesplan

Samen in 3 stappen naar een beter gehoor

Bereid je bezoek aan de audicien voor

1 Controleer

Ga op zoek naar een audicien die jou de begeleiding kan bieden die jij verdient.

2 Vergelijk

Test en vergelijk je gehoorapparaat met andere gehoorapparaten.

3 Ervaar

Door testen en vergelijken heb jij een gehoorapparaat gekozen dat bij jou past. Geniet van het leven, geniet van het beter gehoor!

Lees meer en laat ons je helpen

Wat zeggen gebruikers over ons

Petra (72)

Eindelijk een gehoorapparaat gevonden wat bij me past. Bedankt gehoorinfo.nl voor jullie hulp en persoonlijke aandacht.

Johan (62)

Na 2 gehoorapparaten die in de kast waren beland nu een gehoorapparaat gevonden wat bij mij past mede door de hulp van gehoorinfo.nl.

Waarom Gehoorinfo?

Onafhankelijk van commerciële belangen Dé kritisch en deskundige partner in de gehoorbranche Ervaar gratis de persoonlijke begeleiding die jij verdient Samen naar een beter gehoor

Gratis gehoorapparaat

Lees artikel

Gehoorapparaat aftrekbaar, ja of nee?

Lees artikel

Wanneer een gehoorapparaat nodig?

Lees artikel

Hoe Gehoorinfo jou verder helpt

Wij hebben door onze deskundigheid en persoonlijke begeleiding meerdere naar een beter gehoor kunnen helpen. Een goed gehoor is essentieel voor de vitaliteit van het leven, om lekker te kunnen genieten van het leven. Gehoorinfo verteld het hele verhaal, zo kun jij op de website alles kunnen lezen over de gehoorbranche, gehoorapparaten, de vergoedingen én nog veel meer. Gehoorinfo heeft contact met erkende en StaR geregistreerde audiciens. Jij kunt er dus van verzekerd zijn dat jij via Gehoorinfo terecht komt bij erkende audiciens. In combinatie met alle informatie op de website, het adviesplan en de persoonlijke begeleiding – zullen wij samen hét perfecte gehoorapparaat voor jouw gehoorprobleem vinden.

Wij helpen jou naar een beter gehoor

Het adviesplan van Gehoorinfo sluit precies aan op hetgeen wat de onafhankelijke partijen: Consumentenbond en Radar uiten.

Vergelijk, probeer en ervaar

Een ander gehoorapparaat proberen hoort bij de service en eindigt bij een duurzame keuze.
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

Als jouw onafhankelijke maar kritische partner werken wij alleen samen met geregistreerde audiciens

Wij komen op voor de mensen met een gehoorprobleem en zorgen er samen met de audicien voor dat zij de persoonlijke begeleiding krijgen die zij verdienen.
phonak widex starkey oticon coselgi siemens

Keurmerken

keurmerken

Gehoorinfo beschikt niet over deze keurmerken. De getoonde audiciens op gehoorinfo.nl beschikken echter wel over deze keurmerken. Zie meer

© Gehoorinfo.nl 2022 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Privacy |