Wordt mijn gehoorapparaat wel of niet vergoed?

Als men naar een gehoorapparaat zoekt, wordt er vaak gekeken of het hoortoestel wél of niet vergoed gaat worden. Vóór 2013 werd er een vast bedrag vergoed. De slechthorende had voor 2013 zelf de keuze hoeveel hij/zij uit wilde geven. De mate van eigen keuzevrijheid is sinds het nieuwe vergoedingsstelsel in 2013 aanzienlijk beperkt. 

Wanneer de slechthorende zelf de keuze wil maken, valt de vergoedingsmogelijkheid weg. De vergoedingen van de zorgverzekeraars zijn bovendien ontoereikend voor het vergoeden van de meer geavanceerdere, en dus duurdere gehoorapparaten. Heb je een minder complex gehoorprobleem? Dan zou een hoortoestel binnen de vergoedingsmogelijkheden goed genoeg kunnen zijn voor jou. Heb je een complexer gehoorprobleem? Dan zul je het gehoorapparaat buiten de vergoedingsmogelijkheden kiezen. In dit artikel leggen we kort de mogelijkheden aan jou uit.

Categorie gehoorprobleem

De audicien zal door middel van een vragenlijst (de Amsterdamse vragenlijst) jou indelen tot een categorie. Categorie 1 bestaat uit gehoorapparaten die een eenvoudige gehooroplossing bieden. Categorie 5 bestaat uit gehoorapparaten die een complexe gehooroplossing bieden. Indien jij voor een gehoortoestellen binnen de vastgestelde categorie kiest, dan zal het gehoorapparaat voor 75% vergoed worden, de andere 25% dien jij zelf te betalen. Echter, kies je voor een hoortoestel uit een andere categorie, dan vallen de vergoedingsmogelijkheden weg. Voorbeeld in de praktijk; wanneer je ingedeeld bent in categorie 2, maar je hebt een gehoortoestel uit categorie 3 geprobeerd en deze past beter bij jou, dan krijg jij niets meer vergoed. Je wordt als slechthorende gecategoriseerd en uit de vastgestelde categorie dien jij te kiezen. De keuzevrijheid wordt aanzienlijk beperkt, indien jij het gehoorapparaat vergoed wilt hebben.

Let op: De aankoop van een hoortoestel valt sinds enkele jaren onder het eigen risico. Dit houdt in dat wanneer jij het eigen risico nog niet verbruikt hebt, deze ook nog verrekend dient te worden. 

Gehoorapparaat buiten de vergoedingsmogelijkheden

Heb jij een complex gehoorprobleem, ben jij op werk of op sociaal gebied actief én wil jij weer écht goed kunnen horen? Dan zul jij, naar alle waarschijnlijkheid, voor de gehoorapparaten buiten de vergoedingsmogelijkheden kiezen. Een groot voordeel is dan dat jij complete keuzevrijheid hebt én dat jij keuze hebt uit de beste en nieuwste gehoorapparaten. De producenten van gehoorapparaten hebben nooit stilgezeten, zij brengen elk jaar nieuwe geavanceerde gehoorapparaten op de markt. Jij hebt toegang tot de markt van de beste gehoorapparaten wanneer jij besluit om het gehoortoestel deels zelf te betalen. Niemand bepaalt dan welk gehoorapparaat jij moet kiezen.

Wil jij weten wat een hoortoestel buiten de vergoeding is en wat deze voor jou kan betekenen? 

Tip: Kies jij voor een gehoorapparaat buiten de vergoedingsmogelijkheden? Dan heb jij de optie om via de audicien een zorgvraag te doen, er is dan een kans dat het hoortoestel alsnog vergoed wordt. Daarbij zijn de gehoorapparaten buiten de vergoedingsmogelijkheden altijd belastingaftrekbaar.

"Ik merkte dat ik bij verjaardagen veel beter kon horen en zelfs mee kon praten."

Johan (72)

"Vroeger was ik 's avonds helemaal uitgeput doordat ik naast mijn gehoorapparaat mezelf nog steeds veel moest inspanning. Nu gelukking niet meer."

Petra (75)

"Laatste stukje van mijn leven wil ik erbij horen, en niet langs de zijlijn staan."

Jan (86)

"Ik hoorde goed, maar verstond slecht."

Carolien (67)

"Iedereen kan een gehoorapparaat verkopen, maar het is juist de professionele begeleiding die vaak ontbreekt."

Bart (54)

"Het is vreemd dat verzekeraars gaan uitmaken welk toestel het beste is voor mij. Kunnen zij dan horen wat ik hoor?"

Karel (77)

Wij zijn er voor jou!
Wij helpen jou met het vinden van het perfecte gehoorapparaat. Vraag gratis naar het adviesplan en maak via Gehoorinfo de passende keuze voor een beter gehoor.

Adviesplan

Samen in 3 stappen naar een beter gehoor

Bereid je bezoek aan de audicien voor

1 Controleer

Ga op zoek naar een audicien die jou de begeleiding kan bieden die jij verdient.

2 Vergelijk

Test en vergelijk je gehoorapparaat met andere gehoorapparaten.

3 Ervaar

Door testen en vergelijken heb jij een gehoorapparaat gekozen dat bij jou past. Geniet van het leven, geniet van het beter gehoor!

Lees meer en laat ons je helpen

Wat zeggen gebruikers over ons

Petra (72)

Eindelijk een gehoorapparaat gevonden wat bij me past. Bedankt gehoorinfo.nl voor jullie hulp en persoonlijke aandacht.

Johan (62)

Na 2 gehoorapparaten die in de kast waren beland nu een gehoorapparaat gevonden wat bij mij past mede door de hulp van gehoorinfo.nl.

Waarom Gehoorinfo?

Onafhankelijk van commerciële belangen Dé kritisch en deskundige partner in de gehoorbranche Ervaar gratis de persoonlijke begeleiding die jij verdient Samen naar een beter gehoor

Gehoorapparaat aftrekbaar, ja of nee?

Lees artikel

Gratis gehoorapparaat

Lees artikel

Wanneer een gehoorapparaat nodig?

Lees artikel

Hoe Gehoorinfo jou verder helpt

Wij hebben door onze deskundigheid en persoonlijke begeleiding meerdere naar een beter gehoor kunnen helpen. Een goed gehoor is essentieel voor de vitaliteit van het leven, om lekker te kunnen genieten van het leven. Gehoorinfo verteld het hele verhaal, zo kun jij op de website alles kunnen lezen over de gehoorbranche, gehoorapparaten, de vergoedingen én nog veel meer. Gehoorinfo heeft contact met erkende en StaR geregistreerde audiciens. Jij kunt er dus van verzekerd zijn dat jij via Gehoorinfo terecht komt bij erkende audiciens. In combinatie met alle informatie op de website, het adviesplan en de persoonlijke begeleiding – zullen wij samen hét perfecte gehoorapparaat voor jouw gehoorprobleem vinden.

Wij helpen jou naar een beter gehoor

Het adviesplan van Gehoorinfo sluit precies aan op hetgeen wat de onafhankelijke partijen: Consumentenbond en Radar uiten.

Vergelijk, probeer en ervaar

Een ander gehoorapparaat proberen hoort bij de service en eindigt bij een duurzame keuze.
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

Als jouw onafhankelijke maar kritische partner werken wij alleen samen met geregistreerde audiciens

Wij komen op voor de mensen met een gehoorprobleem en zorgen er samen met de audicien voor dat zij de persoonlijke begeleiding krijgen die zij verdienen.
phonak widex starkey oticon coselgi siemens

Keurmerken

keurmerken

Gehoorinfo beschikt niet over deze keurmerken. De getoonde audiciens op gehoorinfo.nl beschikken echter wel over deze keurmerken. Zie meer

© Gehoorinfo.nl 2022 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Privacy |