Ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière veroorzaakt duizeligheid, oorsuizen, evenwichtsstoornissen en gehoorverlies. Het treedt op in het binnenoor. De ziekte treedt meestal in één oor, maar in sommige gevallen kan ook in beide oren voorkomen. De evenwichtsstoornissen vinden de oorsprong in het evenwichtsorgaan. De ziekte van Ménière kan op elke leeftijd ontstaan, maar ontstaan meestal op middelbare leeftijd. Slechts 1 op de 2000 heeft last van de ziekte van Ménière.

Wat is de ziekte van Ménière precies?

De ziekte van Ménière verloopt met periodieke aanvallen, die gepaard kunnen gaan met duizeligheid. Het kan zo ernstig zijn dat patiënt gaat braken. Ook transpireren, diarree, vervormde geluiden, afnemende gehoorvermogen kunnen optreden. Het is geruststellend dat de ziekte van Ménière altijd tot rust komt en uiteindelijk alle klachten van de patiënt verdwijnen. In de loop van de tijd zullen de duizeligheid aanvallen verdwijnen maar het gehoorverlies zal ernstiger worden. Door de behandeling wordt de ziekte van Menière onder controle gehouden en het kan ook spontaan verdwijnen.

Hoe kan de ziekte van Ménière ontstaan?

Doordat er veel endolymfe in het slakkenhuis en evenwichtsorgaan zit, wordt de druk hoger. Door deze druk worden de symptomen van Ménière meer voelbaar. De endolymfe is een vloeistof dat in de compartimenten van het binnenoor zit. De druk wordt hoog, waardoor een scheur kan ontstaan. Deze scheur is een indicatie voor de hevige aanvallen. Momenteel weet men niet waarom er zo veel endolymfe wordt geproduceerd.

Een van de belangrijkste oorzaken van ziekte van Ménière is stress. De ziekte treedt meestal op bij mensen die heel zorgzaam zijn, hoge gevoel van verantwoordelijkheid hebben. Ook alcohol, cafeïne, zware inspanningen en tekort aan slapen zijn de oorzaken van de ziekte.

De ziekte van Ménière en slechthorendheid

Na een aanval ontstaat vaak een (wisselend) gehoorverlies. Het gehoorverlies ontstaat meestal aan één oor. Het gehoorverlies begint met het slecht horen van de lage tonen. Echter, na verloop van tijd wordt ook het horen van hogere tonen ook vaak minder. De ziekte van Ménière gaat vaak gepaard met tinnitus. De oorsuizen spelen vaak tijdens en vlak na de aanval het sterkst op.

Hoe de ziekte van Ménière verhelpen?

Een gevolg van Ménière is slechthorendheid. Slechthorendheid kan verholpen worden met een gehoorapparaat. De duizeligheid kan bij de meeste verholpen worden met een prismabril. De ogen en het evenwichtsorgaan werken nauw samen. Door het gebruiken van de prismabril kan de duizeligheid verholpen worden.

Bij een aanval is het belangrijk dat de patiënt rustig gaat liggen totdat de verschijnselen minder worden. Een arts kan geneesmiddelen voorschrijven tegen de misselijkheid, duizeligheid en het braken. Daarbij wordt aangeraden om fel licht te vermijden en om geen plotselinge bewegingen te maken.

De ziekte van Ménière kan stress, angst en depressiviteit veroorzaken. Heb je last van de ziekte van Ménière? Dan is het raadzaam om een huisarts te contacteren, de arts kan jou verder helpen. Meer informatie over de ziekte van Ménière?

"Ik merkte dat ik bij verjaardagen veel beter kon horen en zelfs mee kon praten."

Johan (72)

"Vroeger was ik 's avonds helemaal uitgeput doordat ik naast mijn gehoorapparaat mezelf nog steeds veel moest inspanning. Nu gelukking niet meer."

Petra (75)

"Laatste stukje van mijn leven wil ik erbij horen, en niet langs de zijlijn staan."

Jan (86)

"Ik hoorde goed, maar verstond slecht."

Carolien (67)

"Iedereen kan een gehoorapparaat verkopen, maar het is juist de professionele begeleiding die vaak ontbreekt."

Bart (54)

"Het is vreemd dat verzekeraars gaan uitmaken welk toestel het beste is voor mij. Kunnen zij dan horen wat ik hoor?"

Karel (77)

Wij zijn er voor jou!
Wij helpen jou met het vinden van het perfecte gehoorapparaat. Vraag gratis naar het adviesplan en maak via Gehoorinfo de passende keuze voor een beter gehoor.

Adviesplan

Samen in 3 stappen naar een beter gehoor

Bereid je bezoek aan de audicien voor

1 Controleer

Ga op zoek naar een audicien die jou de begeleiding kan bieden die jij verdient.

2 Vergelijk

Test en vergelijk je gehoorapparaat met andere gehoorapparaten.

3 Ervaar

Door testen en vergelijken heb jij een gehoorapparaat gekozen dat bij jou past. Geniet van het leven, geniet van het beter gehoor!

Lees meer en laat ons je helpen

Wat zeggen gebruikers over ons

Petra (72)

Eindelijk een gehoorapparaat gevonden wat bij me past. Bedankt gehoorinfo.nl voor jullie hulp en persoonlijke aandacht.

Johan (62)

Na 2 gehoorapparaten die in de kast waren beland nu een gehoorapparaat gevonden wat bij mij past mede door de hulp van gehoorinfo.nl.

Waarom Gehoorinfo?

Onafhankelijk van commerciële belangen Dé kritisch en deskundige partner in de gehoorbranche Ervaar gratis de persoonlijke begeleiding die jij verdient Samen naar een beter gehoor

Wanneer een gehoorapparaat nodig?

Lees artikel

Gratis gehoorapparaat

Lees artikel

Gehoorapparaat aftrekbaar, ja of nee?

Lees artikel

Hoe Gehoorinfo jou verder helpt

Wij hebben door onze deskundigheid en persoonlijke begeleiding meerdere naar een beter gehoor kunnen helpen. Een goed gehoor is essentieel voor de vitaliteit van het leven, om lekker te kunnen genieten van het leven. Gehoorinfo verteld het hele verhaal, zo kun jij op de website alles kunnen lezen over de gehoorbranche, gehoorapparaten, de vergoedingen én nog veel meer. Gehoorinfo heeft contact met erkende en StaR geregistreerde audiciens. Jij kunt er dus van verzekerd zijn dat jij via Gehoorinfo terecht komt bij erkende audiciens. In combinatie met alle informatie op de website, het adviesplan en de persoonlijke begeleiding – zullen wij samen hét perfecte gehoorapparaat voor jouw gehoorprobleem vinden.

Wij helpen jou naar een beter gehoor

Het adviesplan van Gehoorinfo sluit precies aan op hetgeen wat de onafhankelijke partijen: Consumentenbond en Radar uiten.

Vergelijk, probeer en ervaar

Een ander gehoorapparaat proberen hoort bij de service en eindigt bij een duurzame keuze.
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

Als jouw onafhankelijke maar kritische partner werken wij alleen samen met geregistreerde audiciens

Wij komen op voor de mensen met een gehoorprobleem en zorgen er samen met de audicien voor dat zij de persoonlijke begeleiding krijgen die zij verdienen.
phonak widex starkey oticon coselgi siemens

Keurmerken

keurmerken

Gehoorinfo beschikt niet over deze keurmerken. De getoonde audiciens op gehoorinfo.nl beschikken echter wel over deze keurmerken. Zie meer

© Gehoorinfo.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Privacy |