Veelgestelde vragen

Vraag: Ik hoor niet goed, maar met hoortoestellen in heb ik zo'n last van lawaai.

Antwoord: Op het moment dat het gehoor achteruit gaat wordt het oor vaak ook gevoeliger voor harde geluiden. Hierdoor wordt het gebied waarin we je kunnen laten horen steeds smaller. Met de zeer geavanceerde digitale toestellen kunnen we tegenwoordig dat gebied steeds beter benutten, waardoor zachte geluiden weer normaal zacht worden en harde geluiden normaal hard.

Vraag: Ik draag mijn hoortoestellen vooral als ik in gezelschap ben, maar dan helpen ze niet.

Antwoord: In eerste instantie is meer dragen van de hoortoestellen belangrijk om je oren te laten wennen aan alle geluiden om je heen. Wanneer je oren gewend zijn aan geluid zul je merken dat ook in gezelschap een veel beter resultaat gehaald wordt. Mocht dit niet het gewenste resultaat geven neem contact met ons op of ga eens langs bij jouw audicien. De audicien kan controleren of de instellingen van het huidig gehoorapparaat nog goed zijn.

Vraag: Mijn gehoor is niet slecht, maar soms lijkt het of mensen mompelen. Waarom kan ik wel horen maar niet verstaan?

Antwoord: Het waarnemen van geluid, horen, is een veel minder complexe functie van ons oor dan verstaan. Op het moment dat er een deel van de spraak niet goed door komt moeten we zelf dat deel opvullen door te anticiperen op de zinsbouw van een zin. Op het moment dat de informatie te weinig wordt, door bijvoorbeeld slechthorendheid of door te veel lawaai, kunnen we niet meer begrijpen wat er gezegd wordt. We horen het wel maar verstaan het niet.

Vraag: Hoortoestellen, ik ben daar toch veel te jong voor?

Antwoord: Hoortoestellen zijn niet leeftijdsgebonden. Je kan dus nooit té jong of té oud zijn voor een hoortoestel, wel té laat. Maar oud worden we niet door gebruik van hoortoestellen, wel actiever, socialer, vrolijker, etc. Je omgeving mijden door je gehoorverlies gaat sneller dan je denkt. Hoe eerder je begint met hoortoestellen des te meer plezier je daarvan krijgt.

Vraag: Waarom twee hoortoestellen?

Antwoord: Wanneer beide oren gelijk zijn, moeten we zorgen dat ze gelijk blijven. Als deze balans verloren gaat kan de richting van geluiden niet meer bepaald worden, waardoor een gesprek in rumoer bijna onmogelijk wordt. Met één oor verliest elk omgevingsgeluid zijn 'locatie' en wordt er alleen een brij van geluiden gehoord. Met twee gelijke oren kan de locatie van die omgevingsgeluiden wel bepaald worden en zo gescheiden worden van de te volgen gesprekken.

Vraag: Zijn er toestellen die het achtergrondgeluid weghalen?

Antwoord: Ja zeker, we kunnen het geluid tegenwoordig veel beter analyseren. Hierdoor is spraak en omgevingsgeluid beter van elkaar te onderscheiden, waardoor de balans tussen deze geluiden beter geregeld kan worden. Ook bestaat er tegenwoordig de mogelijkheid om geluiden die van achteren komen extra te onderdrukken, zodat ook in een druk gezelschap de verstaanbaarheid aanzienlijk verbeterd wordt. We zien steeds meer toestellen die voor verschillende situaties een andere oplossing gebruiken, meerdere luisterprogramma's. Voor muziek hebben we een andere bewerking van het geluid nodig dan in lawaai. Hierdoor wordt het toestel nog meer afgesteld op de individuele wens van de slechthorende. Raadpleeg jouw vakaudicien welke mogelijkheden er voor je zijn.

Vraag: Ik wil niet dat mijn vrienden en kennissen kunnen zien dat ik slechthorend ben…

Antwoord: Slecht horen valt meer op dan een hoortoestel. Vaak is je omgeving er meer van bewust dan jou. Maar op cosmetische gebied zijn de hoortoestellen goed meegegaan met de tijd. De toestellen worden kleiner en beter gevormd. Een toestel in het oor is soms mooier, maar niet altijd. Als er voldoende haar is kan een toestel achter het oor wel eens mooier zijn, zeker wanneer ook de kleur van deze toestellen wordt aangepast aan de haarkleur. Informeer eens bij de vakaudicien wat de mogelijkheden voor jou zijn.

Vraag: Wat houdt een hoortest in?

Antwoord: Door middel van een hoortest kan de audicien meten hoe complex het gehoorprobleem van jou is. Bovendien zal de hoortest bepalen aan welke eisen jouw gehoorapparaat zal moeten voldoen.

Vraag: Zelfs met mijn nieuwe gehoorapparaten is horen en verstaan nog steeds moeilijk, hoe kan dat?

Antwoord: Dit kan meerdere redenen hebben. Een reden kan zijn dat het gehoorapparaat niet (meer) goed afgesteld is, hierdoor werkt het hoortoestel niet (meer) optimaal. Een andere reden kan zijn dat het gehoorapparaat niet helemaal goed bij jou past. Elk gehoor en elk gehoorprobleem is anders, daarom is elk gehooroplossing ook anders. Het gehoortoestel dat perfect bij een kennis van jou past, hoeft zeker niet bij jou te passen. Wellicht is het dus raadzaam om jouw audicien te contacteren en het probleem voor te leggen. In onze ondersteunende artikelen kun je alle informatie lezen over welk gehoorapparaat het beste bij jou zou kunnen passen.

Vraag: Hoe zit het met de vergoeding?

Antwoord: Sinds 2013 vergoedt de zorgverzekeraar 75% van het gehoorapparaat, de overige 25% dien je zelf te betalen. Bovendien valt de aanschaf van een gehoorapparaat ook onder het eigen risico. Dit betekent dat wanneer jouw eigen risico nog niet verbruikt is, je deze ook nog dient te betalen. Er zijn echter diverse voorwaarden waaraan je dient te voldoen, voordat jij gebruik kunt maken van de vergoedingsmogelijkheden. In het artikel 'Hoe zit het nu met de vergoeding', bieden wij een complete uitleg van het vergoedingsstelsel.

Vraag: Welke audicien moet ik kiezen?

Antwoord: De keuze van jouw audicien is erg belangrijk. Het is belangrijk dat de audicien over de nodige keurmerken beschikt en jou op een betrokken wijze begeleidt naar het gehoorapparaat dat het beste bij jou past. Wij helpen jou graag met de doorverwijzing naar een audicien die over de bovenstaande voorwaarden beschikt. Neem contact met ons op.

"Ik merkte dat ik bij verjaardagen veel beter kon horen en zelfs mee kon praten."

Johan (72)

"Vroeger was ik 's avonds helemaal uitgeput doordat ik naast mijn gehoorapparaat mezelf nog steeds veel moest inspanning. Nu gelukking niet meer."

Petra (75)

"Laatste stukje van mijn leven wil ik erbij horen, en niet langs de zijlijn staan."

Jan (86)

"Ik hoorde goed, maar verstond slecht."

Carolien (67)

"Iedereen kan een gehoorapparaat verkopen, maar het is juist de professionele begeleiding die vaak ontbreekt."

Bart (54)

"Het is vreemd dat verzekeraars gaan uitmaken welk toestel het beste is voor mij. Kunnen zij dan horen wat ik hoor?"

Karel (77)

Wij zijn er voor jou!
Wij helpen jou met het vinden van het perfecte gehoorapparaat. Vraag gratis naar het adviesplan en maak via Gehoorinfo de passende keuze voor een beter gehoor.

Adviesplan

Samen in 3 stappen naar een beter gehoor

Bereid je bezoek aan de audicien voor

1 Controleer

Ga op zoek naar een audicien die jou de begeleiding kan bieden die jij verdient.

2 Vergelijk

Test en vergelijk je gehoorapparaat met andere gehoorapparaten.

3 Ervaar

Door testen en vergelijken heb jij een gehoorapparaat gekozen dat bij jou past. Geniet van het leven, geniet van het beter gehoor!

Lees meer en laat ons je helpen

Wat zeggen gebruikers over ons

Petra (72)

Eindelijk een gehoorapparaat gevonden wat bij me past. Bedankt gehoorinfo.nl voor jullie hulp en persoonlijke aandacht.

Johan (62)

Na 2 gehoorapparaten die in de kast waren beland nu een gehoorapparaat gevonden wat bij mij past mede door de hulp van gehoorinfo.nl.

Waarom Gehoorinfo?

Onafhankelijk van commerciële belangen Dé kritisch en deskundige partner in de gehoorbranche Ervaar gratis de persoonlijke begeleiding die jij verdient Samen naar een beter gehoor

Gehoorapparaat aftrekbaar, ja of nee?

Lees artikel

Gratis gehoorapparaat

Lees artikel

Wanneer een gehoorapparaat nodig?

Lees artikel

Hoe Gehoorinfo jou verder helpt

Wij hebben door onze deskundigheid en persoonlijke begeleiding meerdere naar een beter gehoor kunnen helpen. Een goed gehoor is essentieel voor de vitaliteit van het leven, om lekker te kunnen genieten van het leven. Gehoorinfo verteld het hele verhaal, zo kun jij op de website alles kunnen lezen over de gehoorbranche, gehoorapparaten, de vergoedingen én nog veel meer. Gehoorinfo heeft contact met erkende en StaR geregistreerde audiciens. Jij kunt er dus van verzekerd zijn dat jij via Gehoorinfo terecht komt bij erkende audiciens. In combinatie met alle informatie op de website, het adviesplan en de persoonlijke begeleiding – zullen wij samen hét perfecte gehoorapparaat voor jouw gehoorprobleem vinden.

Wij helpen jou naar een beter gehoor

Het adviesplan van Gehoorinfo sluit precies aan op hetgeen wat de onafhankelijke partijen: Consumentenbond en Radar uiten.

Vergelijk, probeer en ervaar

Een ander gehoorapparaat proberen hoort bij de service en eindigt bij een duurzame keuze.
phonak phonak
Zie voor bron: Consumentenbond en Avrotros Radar

Als jouw onafhankelijke maar kritische partner werken wij alleen samen met geregistreerde audiciens

Wij komen op voor de mensen met een gehoorprobleem en zorgen er samen met de audicien voor dat zij de persoonlijke begeleiding krijgen die zij verdienen.
phonak widex starkey oticon coselgi siemens

Keurmerken

keurmerken

Gehoorinfo beschikt niet over deze keurmerken. De getoonde audiciens op gehoorinfo.nl beschikken echter wel over deze keurmerken. Zie meer

© Gehoorinfo.nl 2024 | Sitemap | Disclaimer | Juridisch | Privacy |